Москва ће профитирати по две милијарде долара годишње

Русија чекала на пријем у СТО од 1993. године и - дочекала

  • Москва је уверена да ће највише профитирати њена извозно оријентисана привреда и да више неће морати да уверава Американце да треба да укину бесмислени `амандман Џексона-Веника` из 1974. године којим је Вашингтон увео ограничења у трговини са СССР

          РУСИЈА је примљена у пуноправно чланство Светске трговинске организације о којем је Москва водила преговоре још од 1993. године.

          Одлука је донета на Конференцији СТО у Женеви, чији је председник – Паскал Лима – обнародовао да је та организација са уласком Русије обухватила 97 одсто светске трговине.

          Потпредседник Руског савеза индустријалаца и предузетника, Игор Јургенс, оценио је да ће његова земља у наредних неколико година од ступања у СТО – само на избегавању `антидампиншких истрага` - имати по две милијарде долара добити годишње.

          Москва је уверена да ће највише профитирати њена извозно оријентисана привреда и да више неће морати да уверава Американце да треба да укину бесмислени `амандман Џексона-Веника` из 1974. године којим је Вашингтон увео ограничења у трговини са СССР. Зато што ће га Американци – у свом интересу – брзо укинути сами јер ће њихове фирме, у супротном, бити хендикепиране на руском тржишту у односу на западне конкуренте.

          Русија је обавезна да споразум са СТО  ратификује у наредних пола године. Иначе, сам споразум је обавезује да смањи царине на увозне производе и да своје тржиште отвори за стране фирме које се баве услугама.

          Међутим, Русија није дозволила странцима приступ својим нафтоводима и гасоводима нити тржишту цивилног авио-саобраћаја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари