Москва добија саборну џамију за неколико десетина хиљада верника

ТРЕБА ДА БУДЕ НАЈВЕЋА НА ПОСТСОВЈЕТСКОМ ПРОСТОРУ - МАЊА САМО ОД ЏАМИЈЕ КОЈА СЕ ГРАДИ У ГЛАВНОМ ГРАДУ ТАЏИКИСТАНА

  • Духовна управа муслимана Москве затражила земљиште за изградњу саборне џамије са пратећим комплексом за неколико десетина хиљада људи
  • Изабран је традиционални стил џамија за главне градове – комбинација московског древног неимарства са татарско-башкирским компонентама
  • Вредност пројекта за сада није позната. Али, поређења ради: за изградњу џамије у Душанбеу, у којој ће моћи да се моли 50 хиљада грађања, власти Таџикистана су издвојиле 100 милиона долара

         ДУХОВНА управа муслимана Москве и Централног региона Русије поднела је документе за добијање земљишта за изградњу саборне џамије и културног центра у главном граду земље.   

         Власти Москве су према информацијама већ прихватили пројекат џамије и дали га на усаглашавање градском комитету за архитектуру. Комуналне службе града дужне су да нађу одговарајуће место за изградњу муслиманског храма.

         Нова џамија треба да буде једна од највећих на постсовјетском простору. Од ове грађевине већа ће бити само џамија коју гради председник Таџикистана Емомали Рахмон у Душанбеу.

         Муслимани сматрају да нова џамија треба да буде саграђена ближе московском Московском кружном аутопуту поред неке станице метроа и са добрима саобраћајним приступом.

         — Обратили смо се влади Москве са захтевом да нам се додели земљиште. Ради се на документацији. Чекамо званични одговор – изјавио је главни муфтија Централне духовне управе Муслимана Русије Албир Крганов.

         — Џамија нам је крајње неопходна. Према разним проценама, у Москви и Московској области живи неколико милиона муслимана а имамо само четири џамије за тако велики град. То је крајње мало.

         Исламско духовништво је променило приступ решавању проблема недостатка џамија. Сада не моли да се направи много џамија, већ једна огромна.

         — Да би се решио проблем служби петком, уколико се крене на изградњу кварталних џамија за 1,5–2 хиљаде људи, онда би требало изградити минимално 10 џамија. Нада постоји, међутим, познавајући ситуацију - то је тренутно нереално. Зато смо замолили да нам се додели земљиште за изградњу саборне џамије са пратећим комплексом за неколико десетина хиљада људи који не би сметали осталим грађанима. Ова варијанта би била оптимална за решење овог проблема – објаснио је Крганов.

         Централна духовна управа муслимана већ је утврдила пројекат џамије и културно-религијског комплекса. Изабран је традиционални стил џамија за главне градове – комбинација московског древног неимарства са татарско-башкирским компонентама.

         У овој организацији се надају да ће џамија постати нова знаменитост Москве и да ће у њу, осим муслимана, долазити и грађани који исповедају друге религије. 

         Вредност пројекта за сада није позната. Али, поређења ради: за изградњу џамије у Душанбеу, у којој ће моћи да се моли 50 хиљада грађања, власти Таџикистана су издвојиле 100 милиона долара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари