МОСКВА: Квота за стране раднике у наредној години - 1.745.000

У РУСИЈИ У ДЕЦЕМБРУ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ БИЛО ОКО 10,3 МИЛИОНА СТРАНАЦА

Константин Ромодановскиј

  • Руска Федерална миграциона служба ће предложити влади да РФ примени искуство ЕУ, где се на упражњена радна места примају прво грађани одређеног региона, затим право на запослење имају грађани те државе, па тек онда странци

        РУСКА Федерална миграциона служба (ФМС) објавила је да потребо заштити право руских грађана на запослење.

        Ово је, како преноси агенција РИА Новости, изјавио њен шеф Константин Ромодановскиј.

        По његовим речима, странци би на упражњена радна места могли бити примани по истеку одређеног рока, на пример кроз два месеца. Ромодановскиј сматра да би такав механизам учинио запошљавање у Русији транспарентним и да би помогао да се ефикасније реагује на промене у потражњи кадрова.

        Шеф ФМС је предложио да се примени искуство ЕУ, где се, по његовим речима, на упражњена радна места примају прво грађани из одређеног региона. Затим право на запослење имају грађани те државе, па тек онда странци.

        Осим тога, ФМС предлаже да се аутоматски додељује статус лица са привременим боравком свим странцима који одраде у Русији више од 90 радних дана. Такође, руска ФМС планира да понуди повластице предузетницима и омладини приликом добијања држављанства.

        Ромодановскиј је изјавио да ће ове предлоге ФМС доставити влади већ ове године.

        Почетком јула, Ромодановскиј је предложио укидање квота за страну радну снагу. Уместо тога, шеф ФМС предложио је увођење процента странаца који ће се радно ангажовати у Руској Федерацији.

        Ромодановскиј је тада истицао да је систем квота одавно застарео, а нарочито у делу малог и средњег предузетништва, где је јако важна брзина приликом ангажовања радника, а за добијање квоте за стране раднике потребно је чекати и до девет месеци.

        У Русији је у децембру прошле године, према званичним подацима, било око 10,3 милиона странаца, од којих се око милион налазио на територији РФ мање од месец дана (туристи, радници на службеном путу).

        Број радно способних грађана из земаља које представљају извор нискоквалификованих радника-усељеника (земље бившег СССР, Вијетнам, Кина) премашио  је седам милиона.

        У 2013. години квота за стране раднике у РФ износи 1,745 милиона људи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари