Москва упозорила САД да ће „закон Магнитског” наићи на узвратне мере

ИЗЈАВА ЈУРИЈА УШАКОВА, СПОЉНОПОЛИТИЧКОГ ПОМОЋНИКА ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ ВЛАДИМИРА ПУТИНА

         МОСКВА је званично упозорила Вашингтон да предлог „закона Магнитског”, о којем се управо расправља у америчком Конгресу, сматра „демонстративним антируским кораком”.

         „Закон Магнитског”,  уколико буде усвојен, забрањиваће улазак у САД 60-ци руских чиновника, које у Вашингтону сматрају одговорним за покретање кривичног поступка против сарадника Hermitage Capital Сергеја Магнитског, укључујући и његову смрт у притвору.

         „Многе земље, ако не и велика већина, не дају визе непожељним лицима. То је нормално у међународној пракси. Међутим, овде се ради о антируском кораку Конгреса САД. Американци „закону Магнитског” покушавају да обезбеде проширено тумачење да би могли да га користе увек када буду незадовољни држањем Русије” - оценио је Јуриј Ушаков, спољнополитички помоћник председника Русије Владимира Путина.

         Ушаков је истовремено указао да Американци „закон Магнитског” настоје да претворе у замену за амандман Џексона-Веника који је деценијама оптерећивао односе Москве и Вашингтона.

         „Неко покушава да „закон магнитског” претвори у нови преманентни негативни елемент. Али, свима треба да буде јасно да ће Русија предузети узвратне мере. Те мере ће бити неизбежене, мада бисмо волели да их избегнемо” - упозорио је Ушаков.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари