МОСКВА: USAID је покушавао да утиче на политичке и изборне процесе у Русији

РУСИЈА ПОРУЧИЛА САД - ДА ЈЕ ЊЕНО ДРУШТВО ПОСТАЛО ЗРЕЛО И ДА ВИШЕ НЕМА ПОТРЕБУ ДА „ДОБИЈА УПУТСТВА СПОЉА”

  • Разлоге руског „стајања на реп USAID” изнео је званични представник министарства иностраних послова РФ Александар Лукашевич: „Ради се о покушајима да се преко поделе грантова утиче на политичке процесе, укључујући изборе на свим нивоима”
  • Портпарол МИД РФ је указао да је „озбиљна питања изазивала делатност USAID у руским регионима, посебно на Северном Кавказу
  • Лукашевич је закључио: „Русија сада улази у ред „нових донатора” и одбија да има статус примаоца помоћи за развој од страних међународних организација. Руско цивилно друштво је постало зрело и више нема потребу да „добија упутства споља”
  • Портпарол Стејт департмента Викторија Нуланд: „Категорички одбијамо замерку да је USAID утицао на политичке процесе у Русији. Не могу да кажем да ли је у програмима агенције учествовала и партија председника Русије, али могу да претпоставим да је у понечему сарађивала са нама”
  • Нуланд је указала да USAID више од 20 година ради у Русији и да је у том периоду укупно потрошио око 2,7 милијарди, па Москви, прилично изазивачки, поручила: „Ми ћемо наставити да радимо са онима у Русији који желе да сарађују са нама. Влада САД има друге легалне могућности да помаже цивилном друштву у Русији”

         НАЈВЕЋИ страни спонзор руских невладиних организација — агенција Сједињених Америчких Држава за међунардни развој (USAID) - од 1. октобра обуставља деловање у Руској Федерацији.

         У Москви су оценили да карактер рада представника Агенције у Русији није увек одговарао прокламованим циљевима развоја билатералне хуманитарне сарадње.

         Како је министарство иностраних послова РФ прецизирало, USAID је покушавао преко поделе грантова да утиче на политичке процесе у Русији.

         „Епизода USAID” додатно је заоштрила односе Москве и Вашингтона.

         То се видело већ по првој реакцији званичног представника Стејт департмента Викторије Нуланд која је саопштила да су САД „од руске владе сазнале је одлучила да обустави рад USAID у РФ”.

         „Да ли ће неко узети помоћ или не – суверено је право сваке државе. Међутим, ми (САД и Русија) ћемо наставити дијалог о питањима глобалне и регионалне политике, ми ћемо наставити заједно да радимо. Ми смо јасно поручили да је ресетовање било користно: споразум о Стратешком офанзивном оружју-3, приближавање ставова о Ирану, о Северној Кореји и подршци међународном контингенту у Авганистану. Дијалог о тим питањима се наставља. Ресетовање нам омогућује да не само сарађујемо у областима у којима су наши ставови подударни, већ и да отворено изражавамо забринутост о ономе где се не слажемо” - додатно је прецизирала Викторија Нуланд у име Стејт департмента.

Викторија Нуланд

         Нуландова је додала да је у том периоду Русија добила на различите програме око 2,7 милијарди долара, од чега је трећина отишла на развој демократије.

         „Више од 20 година радимо у Русији, од момента распада Совјетског Савеза, и у том периоду смо годишње трошили у просеку по 50 милиона долара, а укупно потрошили негде око 2,7 милијарди. Буџет USAID за  2012. годину износио је око 50 милиона долара, са додатком за развој цивилног друштва. Ми настављамо да тражимо путеве за сарадњу са члановима руског цивилног друштва које са нама жели да настави сарадњу” - рекла је Нуландова.

         Одговарајући на питање - да ли су САД разочаране одлуком руских власти - Нуландова је одговорила да свако има право да одлучи да ли ће користити услуге USAID.

         „Заједно смо радили и радимо свих ових година са руском владом над програмом борбе против СИДЕ и туберкулозе у РФ, помежемо сиротињи, инвалидима, у борби са трговином људима, подржавали смо руске програме у екологији и заштити нетакнуте природе. Надамо се да ће Русија преузети сву одговорност и наставити рад који смо некада са поносом заједно радили за добробит руског народа” - посебно је истакла Нуланд.

         Разлоге руског `стајања на реп USAID` изнео је званични представник министарства иностраних послова РФ Александар Лукашевич.

         „Таква одлука је изазвана у првом реду тиме што карактер рада Агенције у нашој земљи ни из далека није увек одговарао прокламованим циљевима доприноса развоју билатералне хуманитарне сарадње. Ради се о покушајима да се преко поделе грантова утиче на политичке процесе, укључујући изборе на свим нивоима и институције цивилног друштва” - истакао је Лукашевич.

         Указао је да је „озбиљна питања изазивала делатност USAID у руским регионим, посебно на Северном Кавказу. Москва је на то више пута упозоравала `америчке колеге`.

         Званична Москва је још поручила Вашингтону: да је руско цивилно друштво постало потпуно зрело и да нема више потребу да „добија упутства споља”.

         „Треба имати у виду и чињеницу да Русија сада улази у ред „нових донатора” и одбија да има статус примаоца помоћи за развој од страних међународних организација. Руско цивилно друштво је постало зрело и више нема потребу да „добија упутства споља” - подвукао је Лукашевич.

         Поводом Лукашевичевих оцена, Нуланд је накнадно изјавила: „Категорички одбијамо замерку да је USAID утицао на политичке процесе у Русији. Наши програми за развој демократије једнако су отворени за све политичке партије. Деловање агенције није усмерено на то да се било коме помогне да победи на изборима. Све се своди на обуку за вођење изборних кампања, на тренинге за рад са цивилним друштвом и слично. Не могу да кажем да ли је у тим програмима учествовала и партија председника Русије, али могу да претпоставим да је у понечему сарађивала са нама”.

         Нуланд је, опет прилично изазивачки, истакла: „Ми ћемо наставити да радимо са онима у Русији који желе да сарађују са нама. Влада САД  има друге легалне могућности да помаже цивилном друштву у Русији”.

         Интересантне су реакције руских `бораца` за демократију и људска права које су уследиле након изјава званичника Русије и САД.

         „Одлазак USAID је веома лош сигнал. Они су нам партнери од 2002. године. Сматрам да су много урадили за руско друштво, за подршку цивилном сектору, много су урадили за слободно новинарство у Русији” - рекла је шефица асоцијације Голос Лилија Шибанова.  

         Она сматра да ће од затварања ове организације страдати не само невладин сектор, већ и државне структуре чије је иницијативе подржавао USAID.

         Шибанова је истакла да је агенција током неколико година издвајала новац Голосу за финансирање регионалних канцеларија асоцијације.

         „Осим тога, то су једина средства које смо добијали за мониторинг избора. Треба рећи да у свету постоји мало канцеларија које финансирају посматраче на изборима” - исталка је шефица Голоса.

         „На жалост, закони који се примењују према невладиним организацијама,  сигнал су који показује да ће фондови одлазити из Русије” - закључила је Шибанова.

         Председник Покрета за људска права Љев Пономарјов такође изражава забринутост да ће сви страни фондови бити „отерани” из Русије.

         „То значи да борци за људска права неће моћи да извршавају своје функције према хиљадама грађана чија се права крше” - истакао је он.

         Председница Московског Хелсиншког одбора за људска права, Људмила Алексејева, не слаже се са саопштењем Министарства иностраних послова Русије да је америчка агенција за међународни развој (USAID) покушавала преко грантова да утиче на политичке процесе у Русији.

         USAID је 1961. године основао Џон Кенеди, као федералну владину агенцију за подршку економском развоју, здравству, представницима спољашњих хуманитарних организација, помоћи за спречавање конфликата и подршке развоју демократије у више од сто земаља у свету.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари