Нисам издајник јер никад нисам ни осећао припадност Британији

Један од највећих обавештајаца 20. века – Џорџ Блејк – срећно живи у Москви и ускоро пуни 90 година

  • И даље размишља о зимском одмору и каже: «Веома волим снег и добро скијам. Истина, последњих година много мање»
  • Оптужбе за издају Блејк оштро одбија, мотивишући свој став тврдњом: да би извршио издају - потребно је да осећаш припадност. «А ја нисам никада осећао припадност Великој Британији»
  • Још ради у Институту за светску економију и међународне односе. Углавном преводи. Много чита, највише воли историјске књиге

        ЈЕДНО најсмелије бежање из затвора одиграло се тачно пре 45 година. Џорџ Блејк – 22. октобра те већ далеке године енглески шпијун кога је заврбовао СССР – побегао је из лондонског затвора и пребегао у Совјетски Савез.

        Све је било као на филму: Блејк је савладао ограду висине седам метара, сакрио се у кухињском креденцу који је превожен у приколици теретњака. Камион се упутио преко Ла Манша у Демократску Републику Немачку, одакле је прешао у СССР. Од тада живи у Русији, а његово садашње име је Георгиј Иванович.

        Игром судбине, није легенда совјетске обавештајне службе (пре 45 година) само под невероватним околостима побегла из затвора. И његов живот је био толико разнолик и буран да би тешко могао стати у неколико филмова који би пунили биоскопске сале.  Све постаје још занимљивије када се дода да Блејк и са навршених 89. година и даље размишља о зимском одмору: «Веома волим снег и добро скијам. Истина, последњих година много мање».

        О Блејку су писали књиге, чак је и сам о себи писао два пута – «Другог избора нема» и «Прозирни зидови». Други наслов је симбол за његову способност да проникне у друге светове.

        Џорџ Блејк се родио у Ротердаму, али је служио у британској обавештајној служби МИ – 6. Затим је радио у Кореји где се, како каже, заинтересовао за комунизам.

        У Берлину је Блејк СССР већ дотурао податке о агентима МИ – 6 које је он заврбовао у Источној Европи. И његова заслуга је што је Москва на време све сазнала о тајном тунелу испод Берлинског зида. Отада је овај јединствени тајни пролаз - неколико година коришћен за  дезинформисање Британаца.

        «Мени се чини да је однос власти према специјалним службама у совјетско време био добар. Мислим да је тако и данас. Ако говоримо о мени, онда ћу рећи да осећам, посебно у задње време, да се специјалне службе према мени веома добро односе» - каже ветеран обавештајне службе.

        Имао је 37 година када је чуо судску пресуду – 42 године затвора у Великој Британији. Како су тада писале западне новине, добио је – по годину дана за сваког погинулог британског агента.

        Џорџа Блејка је издао пољски агент-пребег. После тога се одмах нашао у најчуванијем лондонском затвору Вормвуд Скрабс.

        После пет година робовања, уз помоћ саучесника иза којих је стајао СССР, ни затворски зид висине седам метара није био несавладив. Иако је чудом остао жив, ипак се домогао СССР и отпочео нови живот, иако је у Лондону оставио жену и троје деце.

        «Ја још увек радим у Институту за светску економију и међународне односе. Углавном преводим. Много читам, углавном волим историјске књиге. Кључевског читам од почетка до краја» - прича о свом животу у Русији.

        Џорџ Блејк ће у новембра навршити 90 година и живи од пензије сарадника КГБ.

        Оптужбе за издају Блејк оштро одбија, мотивишући свој став тврдњом: да би извршио издају - потребно је да осећаш припадност. «А ја нисам никада осећао припадност Великој Британији» - каже Блејк.

 

http://www.vesti.ru/only_video.html?vid=372324

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари