Нових 12 камиона према Нишу вози још 165, тона помоћи

Први конвој са руском хуманитарном помоћи и даље блокиран, а у Србију ушао и други

  • Ештонова обећала да ће ЕУ учинити све што је потребно да `руска хуманитарна помоћ што пре стигне на Косово`
  • Медведев у Бриселу – на самиту ЕУ-Русија – и води директне преговоре који треба да деблокирају пролаз првом конвоју од 25 камиона са 284 тоне помоћи

          ДРУГА колона камиона са руском хуманитарном помоћи за Србе севера Косова ушла је у Србију код Ватина и до краја дана треба да дође до Ниша. Конвој чини 12 теретњака који довозе 165,5 тона помоћи  – саопштио је начелник 179-ог спасилачког центра руског Министарства за ванредне ситуације Виктор Јацуценко.

          Свечани дочек другог конвоја у Нишу планиран је за 16. децембар. После пригодне церемоније, цео терет ће бити истоварен и смештен у складишта у граду на Нишави. Зато што ни Митровица ни Ниш немају довољан складишни простор да приме целокупну помоћ.

          Ево, дакле, само што није стигао на одредише и други конвој, који је кренуо из Москве три дана после првог, а `међународна` окупациона још не дозвољава првом да пређе Јариње. Ново је само то да је чиновник ЕУ за спољну политику по имену Кетрин Ештон саопштила: «Унија предузима све неопходне мере да руска хуманитарна помоћ што пре стигне на Косово».

          Заправо, суштински ново је само то што је руски председник Дмитриј Медведев, који је на себе преузео проналажење решења, данас у Бриселу где предводи делегацију своје земље на самиту ЕУ-Русија. Дакле: има прилику да партнерима да шансу да покажу да ли су заиста партнери и за истинско партнерство.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари