Они који подржали Путина очекују замену „Јељциновог устава” и промене у земљи

„НАРОДНИ ШТАБ” ЗА ПОДРШКУ ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ „ПОДВУКАО ЦРТУ” ИСПОД СВОГ ПРЕДИЗБОРНОГ ДЕЛОВАЊА

  • Александар РЈАЗАНОВ: Путин је кренуо у изборе без подршке партије. Зато су основни задацик покрета „Народни штаб” били обезбеђивање подршке кандидату Путину и скупљање жеља и захтева које народ упућује свом кандидату
  • Генадиј ЗАЈЦЕВ: Избори су одржавни у сложеној међународној ситуацији, која прети да сваког тренутка пређе у врућу фазу. У и увреме када се у медијима већ дуже време и са све већим интензитетом пласирају лажи о Русији и њеном председнику
  • Сажи УМАЛАТОВА: Путин за спољну политику заслужује само похвале, али је због неодговорности извршне власти неуспешна унутрашња. За Путина постоје два пута – или да постане отац нације, или да постане колективни Јељцин. Искрено се надам да ће уз подршку народа и „Народног штаба” Путин успети да постане управо отац нације
  • Игор МАШКОВ: Уије довољно подржавати курс Путина. Морамо му помоћи да промени (Јељцинов) устав - би могао да оствари све о чему и ми овде причамо

          У МЕЂУНАРОДНОМ Фонду словенске писмености и културе одржана је завршна прес-конференција „Народног штаба за подршку стратешког курса кандидата за Председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина”.

          „Народни штаб” је формиран 17. јануара 2018 године. У његовом саставу је преко 250 друштвених организација Русије различитог спектра.

          Што су избори били ближи, број организација које су желеле да се припоје „Народном штабу” је растао. На дан одржавања конференције примљене су 24 организације.

          Конференцији су присуствовали и на њој говорили представници организација и региона који су подржали делатност „Народног штаба”, представници науке, културе, просвете и представници националних дијаспора.

          Говорници су дали подршку Путиновом стратешком курсу и изјавили - иако се Стратешки курс не мења већ 18 година - дапредстоји још много да се уради.

          Конференцију је отворио и први говорио Александар Иванович Рјазанов, копредседник „Народног штаба” и председник организационог комитета „Народне партије Центар”.

          Путин је кренуо у изборе без подршке партије. Полазећи од тога, нагласио је Рјазанов, основни задатак покрета „Народни штаб” били су подршка кандидату Путину и скупљање жеља и захтева које народ упућује свом кандидату.

          Рјазанов се у свом наступу позивао на искуства Ивана Грозног у организацији државе, алудирајући на то да се, за разлику од епохе Грозног, у данашње време одлуке Председника унутар земље спроводе споро или никако.

          Због оваквих ставова Рјазанова и осталих чланова „Народног штаба” место за провођење конференције је нађено са великом тешкоћом и у последњем тренутку. Можда ће ово читаоцу изгледати чудно, али тако је. Тако се манифестује рад такозване пете и шесте колоне. Као пример, неки губернатори су агитовали против Путина или ометали манифестације у подршку Путину.

          Иначе, Иван Грозни је страшило за либерале – пету/шесту колону, због тога што није дозвољавао племству да пљачка државу. Омиљени лик либерала је „реформатор” Петар Први, који је своје блиске награђивао тако што им је дозвољавао да „крадуцкају”.

          Продужио је Олег Јурјевич Кашин, копредседник „Народног штаба” и копредседник Сверуског социјалног покрета „Народни Сабор”.

          За њим је иступао легендарни командир групе „Алфа” КГБ СССР - ГУО Русије у периодима 1977-1988 и 1992-1995, генерал-мајор Генадиј Николајевич Зајцев, копредседник „Народног штаба”, почасни сарадник државне безбедности и ФСО (ФСО је задужена за безбедност виших званичних лица). Он је награђен Звездом хероја, највишом наградом СССР.

          Говорио је о сложеној међународној ситуацији, која прети да сваког тренутка пређе у врућу фазу. Обратио је пажњу да се у медијима већ дуже време и са све већим интензитетом пласирају лажи о Русији и њеном председнику. Постоји могућност да избори за председника буду објављени нелегитимним. Проводити изборе у окружењу спољних, па и унутрашњих непријатреља је доста сложено. Стога је председник затражио широку и јавну подршку у изборној кампањи.

          Генерал Зајцев се осврнуо на забрињавајуће односе између Русије и САД, подвукао негативан и штетан однос елите САД према политици Русије и расту њене моћи и независности.

          Николај Петрович Бурљајев, копредседник „Народног штаба”, председник Међународног словенског форума уметности и кино-форума „Златни витез”, Народни уметник Русије, први заменик председника Јавног савета при Министарству културе Русије, копредседник Јавне коморе Савезне државе Русија-Белорусија, говорио је о ситуацији у култури.

          Посебно је критиковао рад министра културе Мединског, његову некомпететнтност и неодговорност, незаконити извоз културних вредности из земље уз прећутну или активну подршку министра, неодговарајуће трошење буџетских средстава, деструктивне тенденције у култури, повлађивање хомосексуализму и лезбијанству, итд.

          Бурљајев је затражио да се ресорно министарство придржава закона „О новој државној културној политици” прихваћеног крајем 2014. године, да се државна култура не везује за тржишне односе, јер појмови „култура” и „тржиште” нису комплементарни, као и да министар културе мора да буде прави, а не умишљени патриота. „Делатност” Министра Мединског је, по његовој процени, још један пример како се  „спроводе” одлуке вишег руководства државе.

          Чеченка Сажи Зајнидиновна Умалатова, копредседник „Народног штаба”, копредседник „Народног штаба – Московски регион”, лидер партије „Мира и јединства” највише је пажње обратила на дугорочну тежњу Запада да на све могуће начине разори Русију и бесплатно користи њене ресурсе.   „Морамо се ослободити од туторства Запада, који је на силу ушао у наш економски, политички и културни живот”, - рекла је Умалатова. - Русија ... мора повратити свој суверенитет и независност, обезбедити достојан живот за наше грађане – то и јесте главни стратешки курс кандидата Путина. Шта је то стратешки курс председника Путина? То је враћање суверенитета Русији, замена америчког Устава (Устав РФ су при Јељцину писали амерички саветници – прим. прев.), дизање националне економије, очување целине Руског света, њена заштита од спољних и унутрашњих непријатеља”, - подвукла је даље.

          Стога рад „Народног штаба” не треба да се оконча после избора. Као једну од највећих опасности за будућност земље, Умалатова види огромне разлике у животним условима богатих и сиромашних становника и тражи да се реализују принципи социјалне праведности.

          Предложила је да будући председник изврши попис предузећа која су уништили издајници-либерали. По њеним сазнањима, то је преко 90.000 предузећа. Сматра да треба раскинути армирану баријеру између власти и народа, који као да живе одвојене животе.

          Похвалила је Путина за спољну политику, али је критиковала неуспешну унутрашњу, и разлог за тај неуспех види у неодговорности извршне власти.

          Рекла је да за Путина постоје два пута – или да постане отац нације, или да постане колективни Јељцин и нагласила да се искрено нада да ће уз подршку народа и „Народног штаба” успети да постане управо отац нације.

          Други говорници су обратили пажњу да се са доласком Путина држава почела враћати у различите области живота, одакле их је власт Јељцинових либерала избацила током деведесетих година. Још увек се држава са тешкоћом враћа у одређене области живота, јер у њима полуге вуку груписани у великом броју либерали. Има их много у извршној власти, у парламенту, у образовању, култури, медијима, банкарском сектору...

          Валериј Иванович Токарев, копредседник „Народног штаба”, космонаут, Херој Руске Федерације, градоначелник Звезданог градића – града поред Москве, где живи и ради већина космонаута, говорио је о патриотизму и о успесима руске армије. Али, и о недостацима државне кадровске политике, ограничењима које због тога у свом раду има председник.

          Своје колеге из „Народног штаба” подржао је млади Гусен Исамудинович Шахпазов из Дагестана, председник извршног већа Федералне лезгинске национално-културне аутономије.

          Говорио је о свом раду на патриотском образовању омладине. Критиковао је медије за то што нису преносили демонстрације за подршку Путину које је организовала лезгинска аутономија. Поред осталог, напоменуо је да је други чеченски рат започет у његовом родном крају.

          Терости из Чеченије су се надали да ће наићи на подршку мештана из Дагестана. Уместо тога, становништво је организовало оружани отпор терористима до доласка регуларне армије, па се заједно са армијом борило против терориста. О томе какав је однос Лезгина према држави говори факт да када није остало других начина да се терористи истерају из бункера и заузетих зграда, мештани су пристали да се територија очисти ударом вакумске бомбе, што је уједно значило уништење њихове имовине претворене у прах.

          Посебно треба издвојити иступање председника ОДОН (Обједињења добровољаца Новорусије), Игора Георгијевича Машкова. Био је изузетно кратак и јасан. По њему, није довољно подржавати курс Путина.

          „Шта видимо када говоримо о председнику? То што у иностранству сви виде да држава Русија постаје велика, и тако даље. Он иступа као председник државе, али за оне који су ван граница. Потребно је још да буде руководилац унутар земље. Стога, просто подржавати стратешки курс није недовољно. Потребно му је помоћи. Он издаје законе и декрете, али се они не извршавају. Какав је то председник, какав је то руководилац? Он хоће да промени Устав, народни посланици га игноришу. Стога, обраћам се „Народном штабу”, нека узме себи у задатак да помогне Председнику да промени Устав, нека му да допунска овлаштења како би могао да оствари то о чему ми овде причамо”.

          Заједничка за све говорнике била је забринутост за ситуацију унутар земље. С једне стране постоје успеси у спољној политици, успеси у развоју армије, успеси у пољопривреди (откако су уведене контрасанкције), а са друге стране – расипништво групе људи, које оквирно називају пета и шеста колона, који су се уздигли на таласу неправедне и крваве приватизације током деведесетих. Људи, који се захваљујући богаћењу на рачун државе налазе на положајима, али и даље износе средства из земље, не плаћају порезе, имају држављанство других земаља, и за њих Русија представља извор прихода, али не и отаџбину. То је она група људи која по своје мишљење често иде у стране амбасаде. А њихове супруге возе на такмичење своје псе приватним авионом, и о томе је без устезања говоре на екрану.

          „Народни штаб” треба да представља широку народну потпору плановима Путина да уклони квазиелиту, која је формирана за време Јељцина и која је њему и народу стављена на терет од 2000-те године.

          Надајмо се да ће му успеси у међународним односима, успон армије, успеси произвођача оружја, успеси у развоју индустрије и пољопривреде, а у овом тренутку највећа до сада подршка Руса на изборима, помоћи да успешно обави и тај задатак, и да на тај начин достигне циљеве свог стратешког курса, декларисаног пре 18 година- закључили су у „Народном штабу”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари