Петроградски театар Мариински изједначен са Кремљом

СВЕТСКИ ПОЗНАТО ПОЗОРИШТЕ У ГРАДУ НА НЕВИ - НАЈВЕЋЕ ГРАДИЛИШТЕ РУСКЕ КУЛТУРЕ

Позоришна дворана још увек је у скелама

  • Позориште Мариински је као Кремљ – излог наше земље. Био би злочин не подржати га – рекао после обиласка градилишта министар културе Руске Федерације Владимир Медински
  • Уметнички директор позоришта Валериј ГЕРГИЈЕВ: Од пролећа 2013. ћемо моћи да недељом почињемо у 11 сати дечјом представом, у два после подне већ може да иде друга представа, такође за децу, а увече, истог дана – још једна, све до „Рата и мира“ или „Прстена Нибелунга“ – до најзахтевнијих спектакла.
  • Нова сцена пружа могућност за брзу промену декорације и има огроман простор. Чим прође једна представа, одмах може да крене друга. А сада су за постављање компликованијих декорација у историјском здању театра потребна читава двадесет четири сата. Радници почињу да раде ноћу у дванаест сати и завршавају у седам увече, што је веома непродуктивно
  • За годину дана кадар позоришта биће повећан за хиљаду људи, са 2,5 до 3,5 хиљаде запослених, а буџетско финансирање, рачунајући нове трошкове, увећаће се за 30-35% што ће отприлике износити милијарду рубаља

         НА ДРУГОЈ сцени театра Мариински радови се изводе „задивљујућим темпом“ и зато ће зграда бити предата на време: у децембру 2012. и већ на пролеће у нову салу моћи ће да уђу први гледаоци, изјавио је министар културе Руске Федерације, Владимир Медински после посете главном градилишту из области културе у земљи.

         Уз буку бушилица и чекића, шеф Министарства културе обишао је позоришну дворану за две хиљаде места. Радници се нису удаљили од „машина“ чак ни за време посете високог госта.

         Први човек петроградског позоришта, Валериј Гергијев, који је тим поводом био у улози водича, дуго је причао Мединском о технолошким чудима могућим на јединственој сцени и тако се сасвим винуо у небеса.

         - Хајде да мало сањамо, - предложио је уметнички директор позоришта Мариински. Например, недељом можемо да почињемо у 11 сати дечјом представом, у два после подне већ може да иде друга представа, такође за децу, а увече, истог дана – још једна, све до „Рата и мира“ или „Прстена Нибелунга“ – до најзахтевнијих спектакла. Нова сцена пружа могућност за брзу промену декорације и има огроман простор. Чим прође једна представа, одмах може да крене друга. А сада је за постављање компликованијих декорација у историјском здању театра потребно читава двадесет четири сата. Радници почињу да раде ноћу у дванаест сати и завршавају у седам увече, што је веома непродуктивно.

         Маестро је затим изјавио да ће од технолошких достигнућа највише добити ђаци и студенти: захваљујући новим сценским могућностима позориште Мариински планира да рад за децу повећа за три, четири пута, редовне вечерње представе ићи ће ранијим темпом, а од марта следеће године прилагодићемо их новој средини.

         - То је питање потребног времена, али сам сигуран да ћемо у првој сезони овде пренети све велике представе. Чека нас велики посао, рекао је Гергијев.

         Због тога ће се већ за годину дана кадар позоришта повећати за хиљаду људи, са 2,5 до 3,5 хиљаде запослених, а буџетско финансирање, рачунајући нове трошкове, увећаће се за 30-35% што ће отприлике износити милијарду рубаља.

         При том су Медински и Григорјев истакли да се трошкови градње позоришта неће увећати: цена изградње остаће иста и износи 22 милијарде рубаља. На крају је шеф Министарства културе изјавио да, без обзира на велико интересовање за позориште Мариински, министарство уопште није заборавило регионалне установе културе.

         - Позориште Мариински је као Кремљ – излог наше земље. Био би злочин не подржати га. Али, ми такође подржавамо огроман број фестивала широм Русије и издвајамо одговарајуће дотације. Изградња друге сцене позоришта Мариински није на уштрб укупног позоришног  живота, изјавио је министар.

Превела

         Ксенија Трајковић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари