Прилепин: Шта, Русија заостаје 150 година за Европом? Ја бих да будемо 1.500 даље од Апокалипсе!

КЊИЖЕВНИЦИ ЉУДМИЛИ УЛИЦКОЈ, КОЈА ЈЕ ТО РЕКЛА, ПОРУЧИО:

„ТИ ЈЕ, РАГО, САМО СУСТИЖИ“

Људмила Улицка

  • Колико Украјина заостаје - 150 или 75 година? Или је она већ претекла Европу па сад стоји и чека да је сустигне јер јој је мало непријатно да буде испред ње...    
  • Поводом тврдње да су и Чадајев и Лењин, као и Улицка, сматрали да Русија заостаје за Европом, написао: „Чадајев је велики филозоф и руски империјалиста. А Лењин је био прагматик и тактичар са огромном, просто нељудском главуџом. Он је Улицку претекао за једно 1.500 година“
  • Поводом поређења Улицке са њима двојицом, упозорио да је тако могла да буде упоређена и са метеоритом, и са вулканом, и са Маријанско браздом и са сазвежђем Кентаур. Или са .... 1868-ом годином у Европи, у којој Руси - с обзиром да за овом Европом касне 150 година - сада живе јер је та година сасвим симпатична
Пише: Захар ПРИЛЕПИН
 

        СВИМА су пуна уста Људмиле Улицке (75) која је рекла да Русија заостаје за Европом 150 година. А да ли је Улицка лично заостала, рецимо за Бегбедером једно 150 година или није?

        А и Украјина - заостаје ли она?

        Много је питања. 

        Сви се баве тим њеним „Русија заостаје за Европом 150 година“.

        Шта и ако заостаје. Ја бих гледао да будемо једно 1.500 година даље од Апокалипсе.

        Једно ми није јасно: мисли ли Улицка да заостаје само Русија, а да она сама жустро граби напред и обазире се тужно на нас остаје и довикује: е-е-е-е-еј, пожурите, е-е-е-еј - заостајемо!

        Колико Украјина заостаје - 150 или 75 година? Или је она већ претекла Европу па сад стоји и чека да је сустигне јер јој је мало непријатно да буде испред ње...     

        Петар Акопов, политиколог и новинар написа да Улицка говори исто што су говорили у своје време Чадајев и Лењин.

        Ех, Петре, ти си добар момак, али данас није 8. март. Шта ће ти такви комплименти?

        Чадајев је велики филозоф и руски империјалиста. Прочитај оно што је написао о пољском устанку да не би и даље глупости писао.

        А Лењин је био прагматик и тактичар са огромном, просто нељудском главуџом. Он је Улицку претекао за једно 1.500 година. Све у свему: каква су ти то уопште поређења?!

        Улицку си тако могао и са метеоритом упоредити, и са вулканом, и са Маријанско браздом и са сазвежђем Кентаур.

        Или са... 1868-ом годином у Европи, у којој ми - с обзиром да за овом Европом каснимо 150 година - сада живимо. А та година је сасвим симпатична.

        Те године је у Мађарској био донет закон о народним школама и реформи образовања.

        Ето, ускоро ћемо ми - сељачка стока - кренути у школу.

        А на нивоу Аустро-Угарске је био донет закон о равноправности нација. Више ни за кога није било цензуса, сви су могли добити највише образовање, чак још и данас дивљи пријатељи степа Калмици и Тунгузи.

        Те године је почео рад петодневни (Нирнбершки) конгрес Савеза немачких радничких удружења (председавао је Аугуст Бебел). Так конгрес је утврдио нови програм и донео одлуку о приступању Првој Интернационали. Лева. лева, лева...

        У Француској је био донет закон о штампи који је елиминисао цензуру, а пооштрио казне за испаде против власти, а само изрицање казни одузео поротама и предао га трибуналима за изрицање поправних мера.

        Узгред. Ако неко пише а је Русија заостала 150 година за Европом, било би баш европски то предати неком трибуналу. Неком који изричне поправне мере.

        Сустижи Европу, раго.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари