Проглашена Путинова убедљива победа

ОСВОЈИО ТРИ И ПО ПУТА ВИШЕ ГЛАСОВА

ОД ДРУГОПЛАСИРАНОГ ГЕНАДИЈА ЗЈУГАНОВА

  • И западни посматрачи на изборима остали „без текста“. Њихова једина замерка своди се на то да кандидатима у време предизборне кампање „нису били обезбеђени једнаки услови за агитацију“
  • Путину телефонски или телеграмима победу честитали: немалка канцеларка Ангела Меркел, председник Кине Ху Ђинтао, председник Јерменије Серж Саргсјан, председник Авганистана Хамид Карзај и председник Белорусије Александар Лукашенко

        РУСКА Централна изборна комисија објавила је једино могуће: да је Владимир Владимирович Путин изабран за шефа државе, добивши подршку 63,65 одсто грађана РФ  који су 4. марта изашли на биралишта.

        Да је победио толико убведљиво да је освојио три и по пута више гласова него другопласирани лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов (17,18 одсто).

        Преостала тројица прфедседничких кандидата - Михаил Прохоров (7,92 одсто), Владимир Жириновски (6,22 одсто) и Сергеј Миронов (3,85 одсто) - поделили су остатак.

        И западни посматрачи на изборима остали су „без текста“. Њихова једина замерка своди се на то да кандидатима у време предизборне кампање „нису били обезбеђени једнаки услови за агитацију“.

        Председник ЦИК Владимир Чуров - проглашавајући Путинову победу Владимира Путина и редослед осталих - саопштио је да ће официјелни и коначни резултати објављени кроз десет дана, а да ће руски лидер свој трећи председнички мандат официјелно преузети почетком маја.

        Путинову победу не оспорава ни опозициона изборна асоцијација „Голос“ иза које стоје Американци. Јер, и она је морала да призна да је Путин добио више од потребне натполовичне већине и да је изабран већ у првом кругу. Једино тврди да је Зјуганов наводно освојио 19,2, а њен либерал-милијардер Прохоров 17,34 одсто.

        Путинов тријумф је „изванредно убедљивом победом“ назвао чак и изразиро западно оријентисани политиколог Дмитриј Орлов.

        Путину су телефонски или телеграмима победу честитали: немалка канцеларка Ангела Меркел, председник Кине Ху Ђинтао, председник Јерменије Серж Саргсјан, председник Авганистана Хамид Карзај и председник Белорусије Александар Лукашенко.

        „Ваша убедљива победа најбоље сведочи какву високу оцену је народ Русије дао вашем досадашњем деловању и вашој тежњи да Русију учините још јачом и уважаваном на светској арени“, написао је у честитци Лукашенко који је изразио наду да ће Путинов трећи председнички мандат додатно подстаћи интергационе процесе који већ трају између две земље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари