Путин: Агресијом на Сирију САД, Француска и Британија подстичу тероризам

РУСИЈА РАЗМАТРА МОГУЋНОСТ ДА С-300 ИСПОРУЧИ И СИРИЈИ И НЕКИМ ДРУГИМ ЗЕМЉАМА

Владимир Путин

  • Владимир ПУТИН: САД су, као и априла 2017-те када су атаковале сиријску авио-базу „Шајрат“, ради оправдања агресије искористиле инсценацију примене токсичних материја против цивила. Ескалација ситуације око Сирије делује разорно на цео систем међународних односа
  • Сергеј РУДСКОЈ: САД и њихови савезници су на Сирију сручили укупно 103 крстареће ракете, укључујући и америчке „Томахавке“. Сиријска ПВО, опремљена још совјетским системима, успела је да обори 71-ну!
  • Аеродроми сиријске армије нису претрпели значајнију штету, а делимично су уништена „постројења“ која су у Вашингтону прогласили за саставни део сиријског „хемијског програма“. Зграде са тим постројењима дуго нису коришћене и тамо није било ни особља ни опреме

        ВЛАДИМИР Путин оценио је да су САД, Француска и Велика Британија напале Сирије кршећи међународно право. Без мандата Савета безбедности УН и противно Повељи Уједињених нација.

        Изјавио је да Москва сазива хитну седницу Савета безбедности УН због војне акције против Сирије која ће само погоршати хуманитарну катастрофу у Сирији.

        „Напади имају и деструктивне последице на цео систем међународних односа“, упозорио је Путин, наводи се у саопштењу Кремља.

        Посебно је нагласио: „Био је то акт агресије против суверене државе која се налази на најистуренијем делу фронта борбе против тероризма. Сједињене Државе својим дејствима у суштини повлађују тероризму“.

        Он је критиковао САД и њихове савезнике због тога што су цинично покренули нападе пре него што је омогућено међународним инспекторима за хемијско наоружање да посете места наводних напада у Сирији.

        Шеф руске државе додано је нагласио да су САД, као и априла 2017-те када су атаковале сиријску авио-базу „Шајрат“, ради оправдања агресије искористиле инсценацију примене токсичних материја против цивила.

        Поручио је Вашингтону и његовим савезницима да ескалација ситуације око Сирије делује разорно на цео систем међународних односа.

Сергеј Рудској

        Војни врх Русије је претходно саопштио да у нападима САД, Велике Британије и Француске нема ни цивилних ни војних жртава.

        Начелник Главне оперативне управе Генералштаба РФ војске Сергеј Рудској навео је да су САД и њихови савезници на Сирију сручили укупно 103 крстареће ракете, укључујући и америчке „Томахавке“.

        Додао је да је сиријска ПВО, опремљена још совјетским системима, успела да обори 71-ну!

        „То сведочи о великој ефикасности тих система ПВО (и одличној обучености сиријског војног особља од стране наших стручњака“, рекао је генерал Рудској.

        Сиријска војска располаже системима С-125, С-200, „Бук“, „Квадрат“ и „Оса“.

        Рудској је саопштио да Москва - због напада западних земаља - разматра могућност испоруке Дамаску много модернијих С-300. Али, не само Сирији него и неким другим земљама.

        Рудској је навео да аеродроми сиријских снага нису претрпели значајнију штету, а да су делимично уништена „постројења“ која су у Вашингтону прогласили за саставни део сиријског „хемијског програма“.

        Рудској је прецизирао да зграде са тим постројењима дуго нису коришћене и да тамо није било ни особља ни опреме.

        „Сматрамо да напади нису одговор на имагинарни хемијски напад, већ реакција на успех сиријских снага које своју територију ослобађају од међународног тероризма“, рекао је он.

        Русија је претходно саопштила да није користила своје системе противваздушне одбране у Сирији како би се супротставила нападима западних земаља на постројења у Сирији.

        Сиријска војска је раније јутрос саопштила да је једна ракета погодила научни истраживачки центар у Барзеху недалеко од Дамаска, оштетивши једну зграду, а да су у Хомсу три особе повређене.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари