ПУТИН: „Наравно, шеф државе је још и главнокомандујући“

ДО 14:40 ПО СРЕДЊЕЕВРОПСКОМ ВРЕМЕНУ НА РУСКИМ

ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА ВЕЋ ГЛАСАЛО ПРЕКО 54 ОДСТО БИРАЧА

  • Актуели председник Русије Дмитриј Медведев на своје бирачко место је доашао са супругом Светланом. Међутим, електронска урна није - из неког разлога - одмах примила његов попуњени гласачки листић. Медведев се на то само осмехнуо
  • Председнички кандидат Праведне Русије, Сергеј Миронов, гласао је у Москви и изјавио: „Ко год постао шеф државе, дужан је да почне са - позитивним променама“
  • Лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов гласао је такође у Москви и при том рекао: „Гласао сам за јаку Русију“. Одмах потом је апеловао на учеснике уличних опозиционих протеста да - покажу уздржаност и да поштују закон
  • Председник Русије у првом кругу постаће онај ко добије више од половине свих гласова. Највеће шансе за улазак у други круг - уколико Путин не победи већ у првом - има управо Зјуганов

        РУСИ су масовно изашли на председниче изборе на којима су - између Владимира Путина, Генадија Зјуганова, Владимира Жириновског, Сергеја Миронова и Михаила Прохорова - први пут одлучивали ко ће бити нови шеф државе са шестогодишњим мандатом. А истовремено су се опредељивали између нових „великих демонратских потреса“, које им нуди прозападна опозиција, и поступног даљег хода ка великој Русији на челу са Путином.

        Излазност је до 14,40 сати по средњеевропском времену прмашила 54 одсто, то јест - до тог времена је већ гласало више од 59 милиона бирача. Иначе, у на руском Далеком Истоку и провинцијама источног Сибира - где је гласање већ завршено, излазност је била оваква:Амурска област 55 одсто, Јакутија нешто преко 65 одсто, Бурјатија 58 одсто, Иркутска област 48 одсто...

        Сам Путин, са супругом Људмилом, гласао је на изборном месту 2079 у Москви, у Руској академији наука.

        Руски лидер је ушао у кабину за гласање, а чим је попуњени листић спустио у електронску урну, око њега се окупило толико новинара да је Људмила била отсечена од гласачке кутије. Путин је то приметио и замолио да се прво његовој супрузи омогући да гласа, а одмах потом је изјавио: „Председнички избори су јако важни јер од шефа државе зависе економска политика, сва најважнија питања повезана са образовањем, здравством и демографском политиком, па унутрашње устројство земље, решавање питања повезаних са заступањем интереса наше државе на међународној арени. А председник Русије је, коначно, и главнокомандујући”.

        Једног новинара је занимало - располаже ли Путин информацијама о нерегуларностима на изборима и да ли се тим поводом повезивао са својим изборним штабом - а главни председнички кандидат му је узвратио: „Ноћас сам се добро испавао, после буђења сам се бавио спортом, па дошао директно на гласање. Дакле, ни са каквим штабом се нисам повезивао”.

        Путин је на истом месту гласао и на председничким изборима 2004. и 2008. године. На истом месту гласа и бивши председник СССР  Михаил Горбачов.

        Жириновски је гласао на биралишту у једној школи на југозападу Москве. На свом изборном месту се појавио у лила-сакоу. Одмах је изразио незадовољство кабином за гласање. „Ово није кабина, ово је „конзерва“. Овде се не може тајно гласати», узвикнуо је, у свом добро познатом стилу.

        Лидер Либерално-демократске партије изразио је наду да ће доћи до другог круга председничких избора.

            Актуели председник Русије Дмитриј Медведев на своје бирачко место је доашао са супругом Светланом. Међутим, електронска урна није - из неког разлога - одмах примила његов попуњени гласачки листић. Медведев се на то само осмехнуо и - пошкушао поново. Успешно.

        Сличан проблем са елекронском гласачком кутијом имала је и његова супруга. Медведев је ипак са увереношћу рекао: „Овакве савремене гласачке кутије су, упркос свему, будућност“!

        Председнички кандидат руских прозападних либерала, милијардер Михаил Прохоров, гласао је у свом родном селу Памјати у Краснојарском крају. Међутим, одмах после гласања је приватним авионом пожурио у Москву - да би објављивање прелиминарних резултата гласања дочекао у свом изборном штабу.

        Председнички кандидат Праведне Русије, Сергеј Миронов, гласао је у Москви и изјавио: „Ко год постао шеф државе, дужан је да почне са - позитивним променама“. При том је открио: да целе претходне ноћи уопште није спавао и да зато - није ништа ни сањао.

        Лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов гласао је такође у Москви и при том рекао: „Гласао сам за јаку Русију“. Одмах потом је апеловао на учеснике уличних опозиционих протеста да - покажу уздржаност и да поштују закон.

        Председник Русије у првом кругу постаће онај ко добије више од половине свих гласова. Највеће шансе за улазак у други круг - уколико Путин не победи већ у првом - има управо Зјуганов.

        Први изборни инцидент је, иначе, регистрован у Санкт Петербургу где је полиција привела жену која је у гласачку кутију - поред свог листића - убацила „још нешто“. Претпоставља се: још неколико листића.

        У руској кавкаској републици Ингушетији гласао је вероватно најстарији бирач: Апас Илијев који је рође 1896. године. За сам долазак на биралиште овај 116-годишњак је добио вредан поклон.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари