ПУТИН: Осећамо нераскидивост своје хиљдугодишње историје

СВЕЧАНОСТИ НА ЦРВЕНОМ ТРГУ И У КРЕМЉУ

ПОВОДОМ 400 ГОДИНА ОД „ИСТЕРИВАЊА ПОЉАКА“ ИЗ МОСКВЕ

  • Дужни смо да поштујемо и чувамо своју традицију у којој су истински, дубоки патриотизам и узајамно поштовање међу народима. Те вредности и данас консолидују наше друштво, служе као основа за развој демократије, за јачање државе и грађанске солидарности - рекао је Владимир Путин на свечаном пријему у Кремљу

        РУСИЈА је прославила свој Дан народног јединства.

       Главна церемонија била је на московском Црвеном тргу где је шеф државе Владимир Путин положио - у присуству патријарха Кирила и представника свих конфесија - положио цвеће на спомник Кузми Мињину и Дмитрију Пожарском.

       Државни празник Дан народног јединства уведен је 2005. године као сећање на догађаје из 1612. године када су устаници под вођством Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског ослободили Москву од од пољских освајача.

       Сви учесници свечаности са Црвеног трга су ушли у Кремљ, у којем је Путин приредио велики пријем, на којем је, између осталог, поводом 400 година од „истеривања Пољака“ рекао:

       „Русија је прошла вишевековни пут успона, грешака и победа и у наше време поново јача и повећава утицај у свету. Идемо напред, али ћемо увек памтити своју историју, учинићемо све да се веза између наших епоха никада не покида.

       Данас, обележавајући празник, осећамо нераскидиву хиљадугодишњу историју, наш хиљадугодишњи пут, схватамо да смо директни наследници заједничког дела за које су се борили и за шта су живели наши преци. Ми смо дужни да поштујемо и чувамо своју традицију у којој су истински, дубоки патриотизам и узајамно поштовање међу народима. Те вредности и данас консолидују наше друштво, служе као основа за развој демократије и грађанске свести. Као основа за јачање државе и грађанске солидарности“.

       Пре тачно 400 година добровољачка војска под вођством Мињина и Пожарског ослободила је Москву од пољских окупатора. Победа се није дала лако. У то смутно доба, како га називају историчари, - земља је била захваћена унутрашњим сукобима и налазила се на ивици распада.

       На Црвеном тргу се налазе два монументална симбола тих далеких времена и победа. Споменик Кузми Мињину и Дмитрију Пожарскому и Казански саборни храм.

       Храм је изграђен у знак захвалности за избављење од најезде освајача, опстајао је три столећа упркос продорима нових освајача. Међутим 1936. године је по вољи тадашњег руководства био срушен.

       Народно сећање се не може избрисати, па је 4. новембра 1990. године Патријарх Московски и целе Руси Алексиј II на истом месту поставио камен темељац храма, да би након три године осветио поново подигнути Казански саборни храм.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари