ПУТИН: до 2024, МЕДВЕДЕВ – до 2036!

МОЛОТОВЉЕВ УНУК ПРОЦЕЊУЈЕ ДА ЈЕ ВЕЛИКОМ РОКАДОМ ПУТИН-МЕДВЕДЕВ РУСИЈА ДОБИЛА ДРЖАВНИ ВРХ ЗА ДУЖЕ ВРЕМЕ

  • Путин обећао конгресу да ће се земља наредних година развијати темпом од 7 одсто годишње, што треба да јој омогући да оствари главни Путинов циљ – да до 2020. постане највећа економија Европе и да се нађе међу пет највећих у свету

  • Путин остаје на положају лидера Јединствене Русије, иако је на конгресу донето решење да ЈР  на децембарске парламентске изборе поведе – Медведев

     РУСИЈА  је новом великом рокадом Путин-Медведев – проценио је Вјачеслав Никонов, један од најбољих руских политиколога који је иначе Молотовљев унук – добила врх државне власти за дуже време. Самим тим: и предвидљивост власти и стабилност државног курса.

     Владимир Путин, према рачуници Никонова која је заснована искључиво на могућностима уграђеним у руски Устав и изборно законодавство, добија формалну шансу за два нова председничка мандата (6+6 година). Као и Дмитриј Медведев који би се 2024. – уз Путинову подршку – кандидовао поново за шефа државе и имао. Такође, право на још два мандата (до 2036.).

     Наравно, обојица своје нове мандате тек треба да освоје. Никонов је зато био опрезан: „Пред обојицом су по два могућа нова мандата. Верујем да ће их они и освојити – уколико се нешто ванредно не догоди у земљи“.

     - Познати руски реформатор, Пјотр Столипин, тражио је 20 година да би изменио земљу. Садашња наша власт – нагласио је Никонов - добија тих 20 година, што јој омогућује управо тренд штафетности у развоју. Поготово што је Путин обећао конгресу да ће се земља наредних година развијати темпом од 7 одсто годишње, а то ће јој омогућити да оствари главни Путинов циљ – да до 2020. постане највећа економија Европе и да се нађе међу пет највећих у свету.

     Никонов је истовремено оценио да следећи председнички избори у Русији више не могу донети никакво изненађење, да извесно узбуђење мође донети једино евентуална кандидатура богаташа Михаила Прохорова. Међутим, он није крио да руски „наранџасти“ пред лето 2012. – пред председничке изборе или током њиховог одржавања – могу поћи и на „антиуставна дејства“.

     Имао је, нема сумње, у виду најрадикалније међу онима који себе сматрају руским либералима. А многи међу њима ни јуче нису крили да су, у најмању руку, разочарани „великом рокадом“.

     Политолог Валериј Хомјаков оценио је да ће одсад бити једино отворено питање: ко ће на председничким изборима 2012. бити „главни кандидат либералне опозиције“. По његовој процени, то ће бити највероватније Прохоров.

     Путинов прес-секретар Дмитриј Песков- реагујући на прогнозе неких московских политичких аналитичара да ће Дмитриј Медведев постати лидер владајуће партије – био је кратак и категоричан: „Владимир Путине остаје на положају лидера Јединствене Русије“.

     На конгресу је, иначе, донето решење: да ЈР на децембарске парламентске изборе поведе – Медведев.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари