Путин: „Двадесетка” се не сме претворити у егоистични клуб

МЕКСИЧКИ ЛИСТ EL UNIVERSAL УОЧИ САМИТА Г-20 ОБЈАВИО ЧЛАНАК РУСКОГ ЛИДЕРА О СТАЊУ СВЕТСКЕ ЕКОНОМИЈЕ

  • Не смемо се претворити у још један елитни клуб који штити само интересае својих чланова. Суштина и смисао нашег заједничког деловања треба да буде разрада правичних правила за стабилни развој целе светске економије
  • Поједине владе називају протекционизам неприхватљивим, а истовремено разрађују све софистицираније начине да заштите сопствене економије, маскирајући те мере као мере заштите животне средине или техничка ограничења – упозорио је Владимир Путин

         ВОДЕЋИ мексички лист El Universal објавио је чланак руског председника Владимира Путина о проблемима светске экономије.

         Цео текст је посвећен новим изазовима који стоје пред Г-20, а приурочен је самиту „двадесетке” одржаном у мексичком Лос Кабосу.

         „Светска економија се пре четири године суочила са кризом без преседана. Потреси су добили веома изражен глобални карактер и погодили су, у овој или оној мери, све без изузетка”.

         Путин је, у наставку чланка, похвалио чланице Г-20 што су збиле редове у време кризе и што се би нису допустиле трговинске ратове ради заштите националних економија. Упркос томе, проблеми светске еркономије нису решени.

         Нагомилане неравнотеже свој израз налазе у буџетским рупама појединих земаља, у тешком стању банака, у дуговима развијених земаља који су премашили све разумне границе.

         Указујући да БДП у земљама које се бурно развијају расте брже него у развијеним, руски лидер је указао у његовој земљи државни дуг чини само 9,2 одсто БДП, док је у САД – премашио 100 одсто.

         При том је признао да је Русија још увек на „нафтној игли” и да би имала висок буџетски дефицит да није прихода од нафте и природног гаса.

         При крају чланка, Путин је позвао државе чланице Г-20 да престану да буду лицемерне, да се ману протекционизма и да се договоре о дозвољеном ниоу заштите својих економија у периоду кризе.

         „Г-20 се не сме претворити у још један елитни клуб који егоистично штити само интересае својих чланова. Суштина и смисао нашег заједничког деловања треба да буде разрада правичних правила за стабилни развој целе светске економије”.

         Путин је истовремено позвао на увођење нових трговинских прописа, која ће омогућити кризом погођеним земљама попут Русије да подигну заштитне трговинске баријере како би сачувале радна места.

         Илусатрујући тезу о лицемерју, оценио је да земаља које заговарају слободну трговину, али уводе протекционистичке баријере како би сачувале своје економије.

         Према његовим речима, глобална трговина је у 2009. успорила за 12 одсто, „највише због тога што су поједине земље предузеле протекционистичке мере како би заштитиле сопствена тржишта”.

         Он је оптужио поједине владе да називају протекционизам неприхватљивим, „а истовремено разрађују све софистицираније начине да заштите сопствене економије, маскирајући протекционистичке мере као мере заштите животне средине или техничка ограничења”.

         На самом самиту Групе 20 најразвијенијих земаља света и привреда у наглом успону (Г20) у Лос Кабосу, у Мексику, Путин је такође позвао лидере најмоћнијих земаља да предузму додатне акције како би земље у наглом успону добиле веће учешће у управљању Међународним монетарним фондом (ММФ) и Светском банком, преноси агенција АФП.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари