ПУТИН: Нећемо дозволити да се НВО користе за подривање као у Украјини

РУСИЈА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ОНЕМОГУЋИЛА ДЕЛОВАЊЕ

258 АГЕНАТА СТРАНИХ СПЕЦИЈАЛНИХ СЛУЖБИ

  • Ми никада нећемо допустити да  се оне користе за деструктивне циљеве. Онако како се то догодило у Украјини, кад су се управо каналима невладиних организација из иностранства финансирале националистичке, неонацистичке структуре и бојовници који су постали главна ударна снага државног противуставног преврата“ - подвукао Владимир Путин на седници Колегијума ФСБ
  • Председник РФ упозорио да су могуће нове терористичке акције на територији Русије и затражио да се појача погранична инфраструктура у јужним областима земље и на Арктику

           „ПРОШЛЕ године су, захваљујући безбедносним службама, спречене активности 46 припадника специјалних служби страних држава и 258 њихових агената“ - рекао је Владимир Путин на колегијуму Федералне службе безбедности (ФСБ).

           Руски председник  је истовремено указао да у оквиру борбе са страним обавештајним службама треба појачати заштиту националних информација, линија везе и база података које садрже државну тајну.

           Путин је такође саопштио да је прошле године спречено више од девет милиона „усмерених акција“ против сајтова државних органа РФ.

           „Треба бити спреман и очекивати да ће се покушаји упада у наш информациони простор наставити“ - нагласио је он.

           Путин је апеловао на ФСБ и да не дозволи да у власт на Криму пробију екстремисти и лица с криминалном прошлошћу.

           Власт Руске Федерације неће дозволити да се невладине организације користе за деструктивне циљеве, као што се догодило у Украјини, нагласио је на седници Колегијума ФСБ Путин.

           „Данашње руско законодавство обезбедило је све услове за транспарентан, слободан рад невладиних организација.

           Али, ми никада нећемо допустити да  се оне користе за деструктивне циљеве. Онако како се то догодило у Украјини, кад су се управо каналима невладиних организација из иностранства финансирале националистичке, неонацистичке структуре и бојовници који су постали главна ударна снага државног противуставног преврата“ - подвукао је Путин.

           Он је позвао ФСБ да појача и борбу против „прања“ новца и корупције.

           „Потребно је не само откривати коруптивне шеме, већ и постављати баријере онима покушавају да легализују незаконито стечена средства, скривају на страним рачунима, уложе у некретнине и другу имовину, између осталог, ван граница Русије. Очекујем од вас да појачате активности у тој сфери“ - казао је Путин.

           Он је наложио ФСБ-у и да развија пограничну инфраструктуру на Арктику и југу.

           „Приоритет треба да имају наставак развоја пограничне инфраструктуре у арктичком региону, као и у нашим јужним стратешким областима“ - нагласио је Путин.

           Он је истакао да предстојећи одлазак међународних снага из Авганистана „доноси озбиљну опасност дестабилизације читавог региона Централне Азије, опасност за наше савезнике и партнере“.

           „Русија мора бити спремна да им пружи сву неопходну помоћ у заштити граница“ - рекао је Путин.

           Посебно је упозорио да терористи још увек имају могућност извођења терористичких напада на територији Русије и да покушавају да их пребаце са северног Кавказа у друге регионе РФ.

           „Ситуација је још увек прилично тешка, терористичко подземље, упркос озбиљним губицима, још увек има могућности за терористичке нападе против цивила“ - рекао је Путин, навевши као пример терористичке нападе у Волгограду крајем прошле године.

           У Волгограду су се крајем 2013. године десила три терористичка напада - 29. децембра мета терориста била је градска железничка станица, а 30. децембра експлодирала је бомба у тролејбусу. Погинуло је 34 људи, више од 70 је рањено.

           Претходно је, 21. октобра, бомбашица самоубица разнела је себе у градском аутобусу. Погинуло је седам људи, око 50 је рањено.

           Према Путиновим речима, „екстремистичке, радикалне организације труде се да интензивирају своје активности, али и да их пренесу у друге регионе - Поволжје, централну Русију, покушавају да испровоцирају међунационалне и верске сукобе, воде агресивну пропаганду мешу омладином.

           Он је додао да терористи „користе најсавременија информатичка средства и технологије, укључујући интернет и друштвене мреже“.

           Путин је истакао да је само прошле године „спречено деловање више од 400 сајтова терористичког и екстремистичког усмерења“.

           „Такав антиекстремистички рад у информационом простору треба да се настави“ - наложио је руски лидер.

           По његовом мишљењу, „важно је радити на превенцији, посебну пажњу треба посветити откривању и пресецању канала пружања помоћи подземљу, откривати његове везе са страним терористичким групацијама и спонзорима“.

           Путин се прибојава да би грађани РФ и Заједнице Независних Држава које су заврбовале терористи могли да се усмере против Русије.

           „Морамо бити спремни за то, морамо имати цео арсенал превентивних мера“ - нагласио је руски председник.

           По Путиновом мишљењу, „треба ефикасније сарађивати с партнерима у оквиру антитерористичког центра ЗНД, ОДКБ, ШОС и других организација.

           „Треба ојачати и коорфинациону улогу Националног  антитерористичког комитета, што подразумева ефикаснију међуресорну сарадњу, правовремену размену оперативних података измешу безбедносних органа“ - истакао је руски председник.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари