ПУТИН: Понекад ми се чини да Американцима уопште нису потребни савезници, већ - вазали!

РУСКИ ЛИДЕР ТРИ И ПО САТА РАЗГОВАРАО СА СТУДЕНТИМА У ТОМСКУ

  • Американци поводом свих кључних питања одлуке доносе самостално
  • Чули сте како су ствари ишле са Ираком јер су они у ту земљу прво ушли, па је председник САД  тек потом објавио: ко није са нама - тај је против нас. Што се смешкате? Шта је то ако није диктат? Јер, потом су почели да све увлаче у то и томе се било веома тешко супротставити
  • Сједињене Државе настоје да учврсте свој статус лидера у западној заједници како би осталим чланицама алијансе и даље била потребна америчка заједница. То је важна ствар која је стратешког карактера.Управо зато мислим да Американци нису спремни да на равној нози сарађују ни са Европом ни са нама
  • Двапут се у америчкој историји догодило да за председника гласа већина електора а да они не представљају већину америчких бирача. Тако је изабран и Буш млађи, то је историјска чињеница. Зато и говорим америчким колегама: и ви имате проблеме системског карактера, зашто не мењате изборна правила? А они одговарају: то је наша традиција, не мешајте се у то. Управо тако. А ја им на то говорим: у реду, нећемо се мешати, али се ни ви не мешајте у наше ствари

            РУСКИ лидер Владимир Путин - приликом сусрета са студентима у Томску који је потрајао три и по сата - оптужио је САД да теже да одрже и учврсте своју доминацију у свету. При том је указао: да за то користе и „праксу довођења у питање легитимности унутарполитичких процедура у другим земљама“.

            ФАКТИ преносе у целини тај део Путиновог излагања, као и питања (Олега Џабијева) која су му дала шлагворт.

            ЏАБИЈЕВ: Недавно су и у Русији и у Казахстану одржани парламентарни избори. И једне и друге су и САД  и ОЕБС оценили негативно као „недемократске“...

            ПУТИН: То није повезано са арапским револуцијама. То је повезано са спољнополитичком доктрином САД и њихових савезника. Они желе да све контролишу.

            Понекад имам утисак да Сједињеним Државама уопште нису потребни савезници, да су им потребни само вазали. Да, да, да, немојте да сe утаман смешкате.

            Американци поводом свих кључних питања одлуке доносе самостално. Мислите да се поводом таквих питања међу њима води нека дубока дискусија?

            САД практично саме одлучују о економским питањима - осим тамо где Европа може да каже своју реч и да ствари доведе, рецимо, до трговинског рата, да забрани увоз неке робе на своју територију, или нешто слично - као и о питањима политичког и безбедносног карактера, па и о неким кључним питањима међународног живота.

            Чули сте како су ствари ишле са Ираком јер су они у ту земљу прво ушли, па је председник САД  тек потом објавио: ко није са нама - тај је против нас. Што се смешкате? Шта је то ако није диктат? Јер, потом су почели да све увлаче у то и томе се било веома тешко супротставити.

            У оквирима НАТО постоје одређене обавезе. И, ево, кренуло је са системом противракетне одбране, а то није превише повезано са самом заштитом од могућих будућих  ракетних претњи. О томе сам отворено разговарао и са својим америчким партнером. Нисам крио да сматрам да је то повезано и са жељом Сједињених Држава да учврсте свој статус лидера у западној заједници како би осталим чланицама алијансе и даље била потребна америчка заједница.

            То је важна ствар која је стратешког карактера. Управо зато мислим да Американци нису спремни да на равној нози сарађују ни са Европом ни са нама. Јер, сарађивати на равној нози би значило заједнички оцењивати степен ракетних претњи и заједнички разрадити систем управљања противракетном одбраном. А САД  то категорично одбацују! Категорично! Американци у то ни Европљане не желе да у то пусте!

            ЏАБИЈЕВ: Да ли је све то повезано са арапским револуцијама и шта се, на плану дестабилизације ситуације, може догађати у сусрет нашим председничким изборима?

            ПУТИН: Један од начина да се утиче је довођење у сумњу нечег туђег, тврдити да то не одговара неким „стандардима“, а те „стандарде“ они разрађују. Наравно, не тврдим да је код нас или у Казахстану све добро. То, такође, не значи да ми не треба да развијамо своје цивилно друштво и да осигурамо слободу средстава масовног информисања. То, исто тако, не значи да не треба да мислимо о томе како функционишу наше демократске институције унутар којих има веома много проблема. Све то, дакле, треба развијати, али то уопште не значи да је у нас све лоше, да се ништа не развија, да све стагнира, а да је код њих све добро и у реду.

            Више пута сам указивао да се у историји САД  двапут догодило да њихов председник буде изабран већином електора који нису представљали и већину бирача. То је парадокс њиховог изборног права јер у тој земљи постоји посредно тајно гласање за шефа државе, а ми имамо директно тајно гласање - сви грађани могу да изађу на изборе и да гласају, а код Американаца тога нема. Они прво бирају електоре, а потом они бирају председника САД.

            Зато се и могло догодити да за председника гласа већина електора а да они не представљају већину америчких бирача. Тако је изабран и Буш млађи, то је историјска чињеница. Исто се догодило са још једним председником САД, чини ми се почетком 19. века. Зато и говорим америчким колегама: и ви имате проблеме системског карактера, зашто не мењате изборна правила? А они одговарају: то је наша традиција, не мешајте се у то. Управо тако. А ја им на то говорим: у реду, нећемо се мешати, али се ни ви не мешајте у наше ствари.

            Видите, наша правила дозвољавају да нашим изборима присуствују страни посматрачи. Американци су тек недавно почели да их позивају. Раније нису на своје изборе никога пуштали. Говорили су: какви страни посматрачи, губите се, ми смо овде газде.

            ОПАСКА (из сале): А говоре да код њих влада демократија...

            ПУТИН: Да. Такава је то демократија. Ширак је у своје време говорио да се без милијарде долара нема шта тражити на изборима у САД. Али, то је посебна тема. Бог с њима. Ми имамо своја изборна правила. Ако су лоша, хајде да о њима сами дискутујемо и да их мењамо. Али, никоме нећемо дозволити да делује мимо шаших изборних закона, да их заобилази. А како их могу заобилазити?

            Могу да ангажују неку групу људи и почети да је финансирају и да их прогласе за наше контролоре избора. Али, те људе издржава страна држава. То, значи, више није наша унутрашња контрола, то је деловање са заобилажењем наших изборних правила.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари