ПУТИН: Потписаћу наредних дана указ о помиловању Ходорковског

ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ ЗА ЧЕТИРИ САТА ОДГОВОРИО НА 52 НОВИНАРСКА ПИТАЊА (ДРУГИ ДЕО)

  • Подржавамо самоорганизовање козака. Данашњи њихов патриотизам је веома значајан за промовисање идеја државности у свести нашег народа  уопште. У том смислу козаци имају јединствену и веома позитивну улогу
  • Неки кажу да је украјинском народу украден „европски сан”. Ми с тим немамо никакве везе. То је избор украјинског народа и легитимних власти – да уђу или не уђу у неки савез, да потписују или не потписују нека документа, о томе сам више пута говорио. То је наш принципијелни став. Нас се то не тиче  
  • Они који данас у Украјини енергично промовишу потписивање документа са Европском унијом – то су, углавном, људи који су недавно били на власти. Господин Јацењук, мислим, да само што није постао министар иностраних послова, био је на челу Раде. Тимошенко је била на челу владе. Јушченко је био председник Украјине. Зашто они нису, тада кад су били на власти, потписали прикључивање Европској унији? Бојим се да је све то унутарполитичка борба

          ПИТАЊЕ: У нашој покрајини козаштво се развија врло енергично и штити јавни ред, поред осталог, и помоћу козачких одреда. Какво је Ваше мишљење о таквој иницијативи и уопште о козацима у целини? Да ли су, по Вама, то остаци старине или реална снага? (Иван Притика, лист „Кубанске новости”, Краснодарски крај)

          ПУТИН: То је део наше културе, руске културе, при том не само део, него и веома изразит део наше културе. Ја имам у виду не само козачке песме и игре, него поред осталог и њихов добро познати традиционални патриотизам.

          И управо он нема архаичан карактер. Данашњи њихов патриотизам је веома значајан за промовисање идеја државности у свести нашег народа  уопште. У том смислу козаци имају јединствену и веома позитивну улогу.

          Што се тиче самоорганизовања козака, ми то подржавамо. Ви знате да постоји одговарајућа нормативна основа у коју спадају и укази Председника. Ми ћемо и даље то чинити. Наравно, исто као и у сваком послу постоје сопствени трошкови и неки прекршаји и злоупотребе. Са тим се једноставно мора борити, на то треба реаговати. Ја знам да козаци то сами чине.

          Кад се ради о одредима, ту нема ништа посебно ново. А зар у совјетско време код нас није било народних одреда? Узгред, они се појављују, ти народни одреди, и у другим регионима Руске Федерације. А то што раде козаци, по мом мишљењу, потпуно је природно.

          Главно је да се све то ради само у оквирима важећег закона и у тесној сарадњи са органима реда. Али, по мом мишљењу, козаци понекад делују и много ефикасније него органи реда.  То је у вези са чињеницом да они чине огромну већину људи који живе на територијама на којима они раде.

          Управо то је изузетно важно – поверење људи. Они као да не делују лично у своје име, него у име грађана који их за то бирају, за ту функцију. Понављам, важно је само да све остане у оквирима важећег закона и здравог смисла. И желим им пуно успеха.

          ПИТАЊЕ: Одговарајући на једно од питања рекли сте да рад Владе у целини оцењујете као задовољавајући, то јест, „тројком”...  (Александар Јунашев, „Лајф њус”)

          ПУТИН: Код нас је „задовољавајући” и „не задовољавајући” систем. Ми немамо систем са пет – седам – десет поена, постоји „задовољава” и „не задовољава”. Ја сам рад оценио са  „задовољава”.

          Јунашев: Свака критика на рачун министара одмах подстакне гласине о оставци Владе. Је ли време да министри већ пакују своје ствари? Или неки још могу да остану да раде?

          И пошто сте већ одговорили на питање Гамова о наследнику, онда Медведев, заправо, нема шансе?

          ПУТИН: Које је ваше издање? „Лајф њус”?

          Јунашев: Да.

          ПУТИН: Ви ми постављате провокативно питање у стилу Вашег издања.

          Већ сам рекао да рад Владе оцењујем као задовољавајући. И уопште сматрам да најгоре што може да се деси јесте кадровска пометња. Наравно, у оквиру тог рада постоје неке ствари које се могу и требало би, по мом мишљењу, да се енергичније раде, ефикасније, благовремено. Неке ствари се одуговлаче. Али, ја сам навео карактеристику онога што чини рад у Влади. То је компликован  посао. А потенцијал актуелне Владе још увек није реализован.

          ПИТАЊЕ: Руски предлози о низу светских проблема у последње време веома су тражени. Поред осталог ради се о сиријском хемијском оружју и иранским нуклеарним проблемима. Реците, молим Вас, да ли ће се, по Вашем мишљењу,  таква тенденција наставити у 2014. години? Има ли, можда, Русија  још неке занимљиве иницијативе? Ако има, које? (Илона Рудњева, РИА „Новости”)

          ПУТИН: Сматрам да смо заиста дали суштински допринос за решење акутних и вишегодишњих проблема у вези са Сиријом и са иранским нуклеарним програмом. Али, ми никако нисмо једини у послу у којем је међународна заједница напредовала у решавању таквих задатака. Без нашег заједничког рада са Американцима, са Европљанима, са нашим кинеским пријатељима, такве резултате не би било могуће постићи.

          Наравно, ми се налазимо у Русији, ми смо руски грађани и можемо да се поносимо оним шта и како радимо на међународној сцени. Сматрам да заиста можемо да се поносимо нашим принципијелним ставом о свим тим питањима. Ми се нисмо нервирали, нисмо скакали са једне на другу страну, према тим проблемима ми имамо принципијелан став заснован на основним принципима међународног права. Али, понављам још једном без заједничког рада са нашим партнерима не бисмо успели да постигнемо те резултате.

          Зато смо захвални нашим колегама из Стејт департмента САД, из Европске комисије, као што сам већ рекао, из Министарства иностраних послова Народне Републике Кине, такође смо захвални њиховом политичком руководству за заједнички рад. Знате, поштено говорећи, негде смо ми предлагали нешто што је ушло у основу тих решења, нешто су предлагали Американци, Кинези, Европљани. Све то је резултат заједничког рада и према томе се не може другачије односити.

          Ми ћемо и даље радити заједно са нашим партнерима, надам се исто тако интензивно. Као што знате следеће године ми дочекујемо „осморицу”, а ту се наш рад заснива на континуитету претходне земље која је примила тај форум и дневни ред ће се заједнички припремати. То је традиција која се формирала у раду самита „Осам”, па и „Двадесет”. На нивоу експерата проналазе се најважније и актуелне теме и заједнички припремају формулације прихватљиве за све земље.

          Ми ћемо управо тако и организовати наш рад у 2014. години имајући у виду кључну улогу Организације Уједињених Нација, чији се ауторитет, по мом мишљењу, веома озбиљно повећао после заједничког рада и проналажења уверљивог решења.

          ПИТАЊЕ: Ако се вишенедељни и, треба нагласити, не санкционисани „мајдан” деси на Саборном тргу у Москви или на Црвеном тргу, како ћете Ви реаговати? Које ћете политичко решење у вези с тим предузети? (Антон Желноваков, тв – „Дожд”)

          ПУТИН: Ја нећу доносити никакве политичке одлуке, деловаћу у складу са законодавством Руске Федерације. Сваки грађанин, политичка странка или удружење имају право да искажу своје мишљење у погледу ових или оних одлука које се доносе у земљи, укључујући и масовне манифестације на улицама, али се свако такво деловање мора налазити у оквиру закона. Ако неко прелази те оквире, онда је држава обавезна – желим да то истакнем, да то није нека политичка воља, него обавеза органа власти – да заводе ред, зато што другачије такав развој догађаја може да доведе до хаоса  што ће се крајње негативно одразити на економију, на социјалну област и на политичко стање читаве државе.

          Желноваков: Још један детаљ. Ви сте доста говорили, што је разумљиво, о” братском народу”. Али, ако се сад оде у Кијев, онда се на адресу Русије, посебно међу омладином која се окупља на мајдану, чује прилично много негативних речи и одсуства љубави према нашој и Вашој земљи. Какво је Ваше мишљење о емотивној страни онога што се тамо дешава? 

          ПУТИН: Мислим да је у питању информисаност. Наравно да има, вероватно и код нас има људи националистички расположених, а таквих, ако се појединачно броји, испоставиће се да такође није мало и да могу веома храбро да излажу своје гледиште у односу на Украјину, али огромна већина руских грађана позитивно се односи према Украјини. Кад идеш код баке не треба ни да питаш.

          Мислим да је исто тако и у Украјини. Ипак, међу 45 милиона становника могу се наћи људи који се према некоме одувек, по одређењу лоше односе. То је њихово право. Али мислим да је то питање у знатној мери повезано са недовољном информисаношћу, укључујући и информисаност о европском процесу Украјине.

          Неки кажу да је украјинском народу украден „европски сан”. Као прво, ми с тим немамо никакве везе. То је избор украјинског народа и легитимних власти – да уђу или не уђу у неки савез, да потписују или не потписују нека документа, о томе сам више пута говорио. И то је наш принципијелни став. Нас се то не тиче.  

          Друго. Кад говорим о недовољној информисаности онда имам у виду то да документа треба прочитати. Јер, зашто се опозиција која се бори са актуелном влашћу стално окреће европским темама? О тим питањима веома је лако спекулисати. „Желите ли да живите као у Паризу?” – „Желимо!” – „Хајде да потпишемо!” А ко би рекао: „Хајде да прочитамо!” ?

          Јесте ли ви прочитали шта је тамо написано? Не. А овде су ево колеге, жена или мушкарац, подизали плакат „Украјина”, желим да питам: јесте ли ви читали тај документ? Не. Нико баш ништа не чита! Умете ли ви да читате? Погледајте шта је тамо написано: тржишта отворити, новца нема, увести трговинске норме и европске правилнике.  Дакле, треба затворити индустрију, неће се развијати пољопривреда. Већ сам рекао, то је апсолутно очигледан заокрет – постати пољопривредни привезак еврозоне, али то је нечији избор. У реду, молим, њихов избор. 

          А погледајте шта се код нас дешава. Никуд ми Украјину не вучемо, ми и Украјина имамо зону слободне трговине. И ми не говоримо да ћемо дискриминисати украјинске производе. Напротив, ми кажемо да ако Украјина потпише тај документ, онда ћемо ми бити приморани да урадимо, само шта? – да укинемо  царинске повластице. Ми их за себе не можемо сачувати, то ће да подрије нашу сопствену економију. Али ће украјински производи, већ сам о томе говорио, имати статус најповлашћеније земље. Само неће бити привилегија. Ко нас може да примора да дајемо привилегије? То су већ прекомерни захтеви.

          Ако се све то израчуна и измери онда и млади људи могу то потпуно да схвате и кажу: „Да, ми желимо европске стандарде, али хајде да то урадимо тако да се сутра не затворе предузећа машиноградње, да бродоградња остане јака, да авијација не нестане, да космичка индустрија не нестане, да машиноградња у целини остане жива”. Сва та тржишта и кооперације су у Русији. 

          Навео сам пример из области технике, хеликоптере, односно, моторе. Нисмо успели. Ми смо већ другу фабрику основали у Петербургу. А  имамо још много тога где можемо заједно да радимо. КБ „Антонов” је у добром стању и још можемо да развијамо сарадњу. У бродоградњи много још можемо да организујемо, у космичкој и ракетној индустрији можемо много заједно да радимо, у нуклеарној индустрији, такође.

          Својевремено су узели и убацили америчко гориво у нуклеарне електране  у Украјини. И сва су језгра „отишла”. Разумете ли о чему се ради? То су озбиљне ствари. Касније су наши стручњаци морали да се врате и да решавају сложене техничке задатке, да све то изваде и опет убаце руско гориво. Од самог почетка су и грађене за руско гориво.

          И ја имам једно питање. Рекли сте да се неки лоше односе према Русији. Али, ево о чему треба размислити. Па, они који данас енергично промовишу идеје у вези са потписивањем документа са Европском унијом – то су, углавном, они људи који су недавно били на власти. Господин Јацењук, мислим, да само што није постао министар иностраних послова, био је на челу Раде. Јулија Тимошенко је била на челу владе. Јушченко такође има такав став, био је председник. Зашто они нису, тада кад су били на власти, потписали документа у вези са прикључивањем Европској унији? Зашто то они нису тада урадили?

          Били су на власти, нико им није сметао, да су узели, потписали све папире, данас не би било питања. Зашто то нису урадили? Код мене то изазива сумњу да та ствар уопште нема везе са прикључивањем Европској унији. То је унутарполитичка борба, повод за погоршање  је оријентација потписивања тог документа са Европском унијом, али само повод. Ми полазимо од тога да ко год да победи у тој политичкој борби, како год се ствари буду даље одвијале, ми ћемо радити са Украјином, сарађивати на начин и у обиму који ће бити највише интересантан и прихватљив за сам украјински народ.

          ПИТАЊЕ: У Русији су за само годину дана биле две амнестије. А шта ће бити са Михаилом Ходорковским, да ли ће он и даље остати иза решетака?

          ПУТИН: У  последње време смо имали десетак амнестија. А што се тиче Ходорковског, више пута сам указивао да би Михаил Борисович требало да у складу са законом напише молбу за помиловање. Он то годинама није чинио. Међутим, недавно ми се обратио са таквом молбом. Он је у затвору провео већ више од десет година, то је издржана озбиљна казна. У молби се позвао и на хуманитарне разлоге, навео је да му је мајка болесна. Сматрам да је – имајући све ове околности у виду – могуће донети одговарајуће решење и ја ћу наредних дана потписати указ о помиловању.

          Превела:

          Ксенија Трајковић

          (следи наставак)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари