Путин затражио: прозирне гласачке кутије и по две камере на сваком бирачком месту

РУСКИ ПРЕМИЈЕР ОДБАЦИО ЗАХТЕВ ОПОЗИЦИЈЕ

ДА БУДУ ПОНОВЉЕНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

  • Поводом председничких избора заказаних за 4. март 2012, Владимир Путин својим присталицама из Општеруског народног фронта рекао: „И за мене и за Русију је важно да не буде никаквих сумњи у регуларност тих избора и у легитимност онога ко буде изабран за председника Руске федерације“
  • Мени као председничком кандидату - подвукао је - нису потребне никакве изборне нерегуларности. Желим да имам ослонац на реалну и слободну вољу народа, на његово поверење
  • Путин је саопштио да је од министра веза Игора Шћогољева затражио да на сваком изборном месту у земљи за председничке изборе буду постављене по две веб-камере које ће све што се на њима буде догађало 4. марта директно слати на интернет. Укупно: 200.000 камера!

            РУСКИ премијер Владимир Путин искључио је сваку могућност - осим по одлукама судова - преиспитивања резултата парламентарних избора. Дакле: одбио је захтев прозападне опозиције да недавни избори у Државну Думу буду поновљени.

            Руски лидер, који је, по свим оценама има најбоље шансе на председничким изборима заказаним за 4. март, истовремено је обећао „максималну транспарентност и регуларност председничких избора“. При том је нагласио: „И за мене и за Русију је важно да не буде никаквих сумњи у регуларност тих избора и у легитимност онога ко буде изабран за председника Руске федерације“.

            Путин је све ово рекао приликом сусрета са својим присталицама из Општеруског народног фронта. При том је за лидере опозиције, који преко улице и митинга траже понављање избора, рекао да немају јединствен политички програм, заједничко схватање циљева и метода за њихову реализацију. Истовремено је изразио сумња у њихову способност да се на озбиљан начин баве ма чиме конкретним и да организују даљи развој земље.

            Антипутинска опозиција најавила је још једну акцију протеста, али још није одредила датум њеног одржавања. Поводом њених аспирација, Путин је рекао и ово:

            „Опозицију чине снаге без заједничког програма, циља и лидера, а обједињује их - нагласио је Путин - једино намера да делегитимишу изборе у Русији. Мени као председничком кандидату нису потребне никакве изборне нерегуларности. Желим да имам ослонац на реалну и слободну вољу народа, на његово поверење. Кад не би било поверења народа, за мене даљи рад не би имао смисла. Зато сам лично заинтересован да председнички избори буду максимално регуларни и да одразе стварно стање ствари у Русији. Све у свему, рачунам да подршку наших људи“.

            Путин је саопштио да је од министра веза Игора Шћогољева затражио да на сваком изборном месту у земљи за председничке изборе буду постављене по две веб-камере које ће све што се на њима буде догађало 4. марта директно слати у интернет. Укупно: 200.000 камер!

            Од својих „фронтоваца“ Путин је затражио да се позабаве политичким дискусијама у интернету. Предочио им је да је већина учесника московских протеста - према анкетама - за њих сазнала управо преко интернета.

            Путин је - што такоже потврђује његову искрену заинтересованост за регуларност председничких избора - подржао идеју да до марта сва бирачка места добију - прозирне гласачке кутије. „Ако немамо довољно прозирних кутија, хајде да их обавезно поставимо до избора. Ако за то Централна изборна комисија нема довољно новца - тај новац ћемо да обезбедимо. Дакле: нека све кутије, нагласио је Путин, буду прозирне, нека све буде прозирно!“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари