Русија у наредне три године инвестира више од хиљаду милијарди евра!

Путин на форуму «Пословне Русије» најавио амбицију своје земље да за пет година постане пета економија света

* Да бисмо изменили структуру наше економије, имамо намеру да  модернизујемо и отворимо до 25 милиона савремених радних места и сматрам да је тај задатак у потпуности решив, саопштио Владимир Путин

* Рачунице говоре – указао је руски лидер - да је за њено активирање већ 2015. године неопходно обезбедити ниво инвестиција у основни капитал практично до 25 одсто ДБП, а потом и до 30 одсто друштвеног бруто производа

* У наредне три године у економију земље треба да буде уложено готово 43 билиона рубаља, односно 1.075 милијарди евра. То улагање је приближно једнако обиму целог друштвеног бруто производа наше земље за прошлу годину

* И због сужавања западних тржишта и економске кризе у свету, потпуно је очигледно да треба да активирамо наш сопствени, унутрашњи инвестициони мотор. Да треба да подржимо свој производни бизнис и да створимо услове да улагање у домаћу привреду и индустрију буде исплативо

          СЕБИ треба да одредимо задатак и циљ да поново покренемо механизам економског раста који би био минимално  6 одсто, а најбоље би било да буде између 6 и 7 одсто годишње. Јер, такав раст би нам омогућио да за пет година постанемо једна од пет највећих економија у свету.

          Овако амбициозне задатке, наравно, можемо решавати само у оквиру новог модела економског раста чији ће покретач бити, не сировинска база, већ снажан високотехнолошки, производни бизнис. Зато - да бисмо изменили структуру наше економије - имамо намеру да  модернизујемо и отворимо до 25 милиона савремених радних места. Ово не значи да свих 25 милиона радних места треба уводити од нуле. Имам, дакле, у виду и модернизацију већ постојећих редних места, па сматрам да је тај задатак у потпуности решив.

          Главно питање су: цена и извори изградње ове нове економије.

          Наше рачунице говоре да је за њено активирање већ 2015. године неопходно обезбедити ниво инвестиција у основни капитал практично до 25 одсто ДБП, а потом и до 30 одсто друштвеног бруто производа.

          Већ у наредне три године у економију земље треба да буду уложена готово 43 билиона рубаља (1.075 милијарди евра). Да бих оцртао димензије овог подухвата, могу да кажем: то је приближно једнако обиму целог друштвеног бруто производа наше земље за прошлу годину!

          Да ли је тај задатак остварив или није?

          Мислим да је сасвим остварив!

          Ипак се поставља питање: где наћи овако огромна средства? Она су изузетно велика.

          Не можемо даље повећавати обим инвестиција на рачун буџета, само на рачун државног сектора и државних монопола. То, наравно, нећемо моћи. Разумна граница је овде већ достигнута. У супротном бисмо ризиковали да ослабимо макроекономску и буџетску стабилност.

          Проценат државног сектора у укупном обиму инвестицијама већ у овом тренутку износи око 40 одсто, а унутар тога је буџетских 19,4 одсто.

          Уосталом, сваки раст буџтеских расхода повлачи за собом повећање пореског оптерећења. Тако да се природно намеће питање: а где онда узети новац? Питање је важно и отворено и зато што је ограничен и прилив иностраних инвестиција. Јасно је зашто јер у читавој Европи, у зони евра, као и у САД долази до сужавања тржишта. У Америци је, истина, сада нешто боље, хвала Богу.

          Русија је, уз све своје порблеме, веома привлачна земља за дугорочно улагање средстава. То кажу и инострани експерти.

          На основу резултата истраживања конференције ОУН за трговину и развој, које је обављено 2010. године, Русија се налази међу пет земаља које су најпривлачније за директне стране инвестиције. Заједно са Кином, Индијом, Бразилом и Сједињеним Државама.

          Русија је 2010. године - по обиму директних страних инвестиција - заузела осмо место у свету. Међутим, глобално тржиште капитала, како сам већ истакао, пред нашим очима се компликује и у Европи, и у САД, док је ситуација, благо речено, у светској економији далеко од идеалне.

          Због свега, потпуно је очигледно да треба да активирамо наш сопствени, унутрашњи инвестициони мотор. Да треба да подржимо свој производни бизнис и да створимо услове да улагање у домаћу привреду и индустрију буде исплативо. При том да чинимо све што је неопходно да обезбедимо стабилан курс рубље и ниску инфлацију, што је веома важно за производни сектор наше привреде.

          Одржаваћемо, из истих разлога, челичну буџетску дисциплину и гарантовати слободу кретања капитала. Узгред, инфлација ће на крају 2012. бити мања од 6 одсто, што представља историјски минимум. Скрећем вашу пажњу да је у британској, развијеној тржишној економији, инфлација ове године на нивоу 5 процената. И ми смо се потпуно приближили тој зони.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари