Рогозин ће за `померање брда` имати на располагању 107 милијарди долара

Путин `увео у дужност` човека коме је поверио националну војну и нуклеарну индустрију и ракетно-космичку сферу

* ПУТИН: Немогуће је решити задатке опремања армије и морнарице савременим и перспективним системима наоружања без претходне модернизације самог војно-индустријског комплекса. За те циљеве издвајамо огроман новац, огромне ресурсе – 3 билиона рубаља (107 милијарди долара). Тај новац мора бити потрошен на најефикаснији начин, тако да добијемо жељени резултат

* РОГОЗИН: Желим да Вас упознам да сам већ почео са радом. Нама је фактички потребна нова индустријализација војно-индустријског комплекса. Тај комплекс мора да буде локомотива за обнову целокупне руске економије и индустрије

* ПУТИН: Треба се замислити над цифром: 3 билиона рубаља (107 милијарди долара) за модернизацију војно-индустријских предузећа! То је новац за куповину најновије опреме, најновијих технологија и за ангажовање нових, младих, перспективних кадрова који ће бити у стању да на тој опреми решавају оне задатке који се налазе пред нашм земљом у сфери повећања борбене способности

* РОГОЗИН: Све ћемо то остварити!

          РУСКИ  премијер Владимир Путин срео се са својим новим помоћником – дојучерашњим сталним представником РФ  при НАТО  Дмитријем Рогозином – да би га `увео у дужност`. Међутим, све је – нимало случајно – било далеко од стандардне процедуре и протоколарности.

          Путин је пред Рогозина поставио задатке и циљеве од чије реализације ће најдиректније зависити и одбрамбена и војна моће Русије и темпо и домети њене `нове индустријализације`. Не само зато што ће у Рогозиновој надлежности бити цео војно-индустријски комплекс и ново наоружавање руске армије, а приде – још и брига о ракетно-космичкој сфери и нуклеарној индустрији. У његовим `рукама` биће гигантска сума за остварење постављених циљева: 107 милијарди долара!

          ФАКТИ преносе јавни део разговора између Владимира Путина и Дмитрија Рогозина:

          ПУТИН: Дмитриј Олегович, Ви управо звршавате своју дужност представника Русије у НАТО. Ви потичете из војничке породице и добро познајете ову проблематику и њену социјалну димензију, а знате ствари и са оне стране која се тиче безбедности државе – због вашег последњег радног места. У вези са донетом одлуком, Ви ћете у Влади Руске Федерације бити одговорни за све што је повезано са развојем војно-индуртријског комплекса. То је прво.

          Друго, морамо да обезбедимо безусловно извршење државних поруџбина у сфери одбране. Осим тога, у Вашој је надлежности и брига за ракетно-космичку сферу и нуклеарну индустрију. То су веома важне области од чијег ефикасног рада директно зависи одбрамбена способност и безбедност наше државе.

          Што се тиче војно-индустријског комплекса – природно је да је немогуће решити задатке опремања армије и морнарице савременим и перспективним системима наоружања без претходне модернизације самог војно-индустријског комплекса.

          За те циљеве издвајамо огроман новац, огромне ресурсе – 3 билиона рубаља (107 милијарди долара). Тај новац мора бити потрошен на најефикаснији начин, тако да добијемо жељени резултат.

          Немамо решено питање: по ком принципу да се троше та средства и у ком правцу. Тај посао ви морате да завршите. И да наравно, обезбедите уиграну координацију између Министарства одбране и предузећа из војно-индустријског комплекса, да се - са једне стране - не дирају цене за оне производе који су потребни Министарству одбране, а да се истовремено спречи да Министарство поставља сувише високе захтеве које није могуће реализовати. Сви треба да полазимо од реалних захтева и да не понављамо оно што је била карактеристика 1980-тих година.

          Када је рач о ракетно-космичкој области, и сами видите да се овде акумулирао негативни потенцијал. Ова задња хаварија, и низ хаварија пре ње, говоре саме за себе. Потребно је да се удубите у ове проблеме, треба их решавати уз давање одређених предлога.

          Тачније, неки проблеми се виде голим оком. Од како смо укинули војни технички пријем у ракетно-космичкој сфери и када смо од ње одвојили војну тематику,  ствари су, на жалост, почеле са се погоршавају. То не значи да желимо да се вратимо на претходне инструменте регулације, јер је потпуно очигледно да их је недовољно.

          И на крају, нуклеарна област. Од изузетне је важности правац у развоју ове области. Овде се ради и о одбрани и о употреби нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

          Имамо огромне планове (једноставно: огромне планове!) за развој нуклеарне енергије на савременој основи, која се, на жалост, у свету мало где примењује, док се у неким областима уопште не примењује.

          Реч је о безбедности нуклеарних објеката и њиховом функционисању. Ми данас 16 одсто укупне елктроенергије добијамо из атомских централа, само 16 процената! Ма колико да се поносимо својом нуклеарном енергијом, у европским земљама то је неупоредиво више, чак у Немачкој која напушта атомску енергију то износи 34 одсто, у Француској – 80 одсто.

          Пред нама је скроман задатак: да достигнемо параметре у износу од 25 одсто атомске енергије у општој структури. Чак је и то велики задатак. То значи, да у наредним годинама морамо да изградимо много нуклеарних реактора. Онолико колико је било изграђено у читавом периоду постојања атомског сектора у Совјетском Савезу! То ће бити довољно и неопходно да бисмо имали избалансирану сруктуру наше националне енергетике.

          Готово сви објекти су запуштени, мада сви раде. И овде се такође мора повести рачуна о строгој контроли и ценовним параметрима, о квалитету и роковима реализације.

          Ви сте енергичан човек, надам се да ћете без хватања залета приступити послу.

          РОГОЗИН: Хвала Владимире Владимировичу! Желим да кажем да одлуку о свом именовању оцењујем као високо поверење мени лично и колективу оних људи који су спремни да из све снаге раде да проблеме нагомилане у овом сектору, решимо у што скорије време.

          Желим да Вас упознам да сам већ почео са радом. Викенд сам поровео у разговарима са свим важним људима са којима ћу професионално сарађивати. Саставио сам план путовања по регионима и великим објектима. Ускоро ћу бити спреман да Вам поднесем предлоге везане за обнову војно-индустријског комплекса.

          Један од најважнијих аспеката је то што је нама фактички потребна нова индустријализација војно-индустријског комплекса. Тај комплекс мора да буде локомотива за обнову целокупне руске економије и индустрије. Други моменат су, наравно, људи, људски фактор. Треба изградити моралне и материјалне претпоставке и стимулансе да бисмо ангажовали омладину и висококвалификоване кадрове у војној индустрији. Ми ћемо то учинити. То Вам обећавам.

          ПУТИН: Још једном желим да се вратим на нешто што сам већ рекао јер је то важан саставни део читавог посла. Треба се замислити над цифром: 3 билиона рубаља (107 милијарди долара) за модернизацију војно-индустријских предузећа! То је новац за куповину најновије опреме, најновијих технологија и за ангажовање нових, младих, перспективних кадрова који ће бити у стању да на тој опреми решавају оне задатке који се налазе пред нашм земљом у сфери повећања борбене способности.

          РОГОЗИН: Све ћемо то остварити!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари