Рогозин специјални представник за Приднестровље

ОДЛУКА ШЕФА РУСКЕ ДРЖАВЕ ДМИТРИЈА МЕДВЕДЕВА

   Медведев и Рогозин

        ПРЕДСЕДНИК Русије Дмитриј Медведев именовао је потпредседника владе Русије Дмитрија Рогозина за специјалног представника председника за Придњетровље.

        Рогозин је у влади задужен за војно-индустријски комплекс. До недавно је био стални представник Русије при НАТО.

        Конфликт у Приднестровљу се већ 20 година не може решити. Непосредно пре распада СССР, 2. септембра 1990. године, пет рејона Молдавије који се налазе на левој обали Дњестра, прогласило је оснивање Придњестровске савезне републике у саставу СССР, а затим и независну Придњестровску Молдавску Републику са центром Тираспољу.

        Била је то реакција на намеру радикала у Кишињеву да Молдавију издвоје из СССР и уједине са Румунијом.

        Власти независне Молдавије покушале су да одвајање Придњестровља спрече војним путем. Почетком 1992. године у Приднестровљу је почео оружани сукоб који је трајао неколико месеци, све до јуна те године.

        Кишињев је изгубио контролу на левој бали Дњестра, а Приднестровље је постало територија која има све атрибуте државности, све до сопствене валуте.

        Тираспољ није добио међународно признање, али на томе активно ради. Молдавију ова ситуација не задовољава. Она предлаже да Приднестровци добију аутономију у саставу јединствене државе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари