Русија формира концерн „Калашњиков“

НАСТАЋЕ ФУЗИЈОМ ДВЕ ВЕЛИКЕ И СВЕТСКИ ПОЗНАТЕ ФАБРИКЕ

ИЗ ИЖЕВСКА - „ИЖМАША“ И „ИЖМЕХА“

Рогозин (десно) са сарадницима

         РУСИЈА је земља „калашњикова“, али ће тек ускоро добити војну фирму која ће се тако звати.

         Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин иницирао је фузију две велике и светски познате фабрике из Ижевска - „Ижмаша“ и „Ижмеха“ - да би наставили да послују као концерн „Калашњиков“.

         „Треба створити нову-стару марку „Калашњиков“ и тако треба да се зове нови концерн на бази садашње производње.  „Ижмаш“ и „Ижмех“, уз сво моје поштовање, нису брендови. А Калашњиков је бренд“ - рекао је Рогозин.

         Он је додао да су производни капацитети ова два предузећа у Удмуртији данас непопуњени, да обема фабрикама недостају кадрови, да прериодично имају и проблема у финансирању. При том Ижмаш и Ижмех производе сличну продукцију.

         Ижмаш су основали акционари који припадају Ростехнологијама. Производи и пројектује широки спектар специјалне и цивилне          продукције - аутомате Калашњиков и Никон, пиштоље и митраљезе, снајперске пушке, ручне бацаче, авио-оружје, комплексе за управљање артиљеријским наоружањем, средства за техничко одржавање и ремонт диригованог наоружања, као и серијске и специјалзоване машине и инструменте.

         Ижевски механички завод (Ижмех) - једно је од највећих вишенаменских предузећа у Русији са савременим технологијама за машиноградњу, металургију, производњу погона и микроелектронику. Производи цивилно и службено оружје, опрему за паковање, електроуређаје, кухињске машине, опрему за гаснонафтну индустрију, медицинску технику, специјалне челичне одливке.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари