Русија пооштрава казне за државну издају

КАЖЊИВО И „НЕЗАКОНИТО ДОЛАЖЕЊЕ ДО ДРЖАВНИХ ИНФОРМАЦИЈА“

И КАДА ТО НИЈЕ НИ ШПИЈУНАЖА НИ ДРЖАВНА ИЗДАЈА

  • Разграничава се шпијунажа као начин државне издаје од шпијунаже као кривичног дела које врше страни грађани или лица без држављанства

        ДРЖАВНА дума Руске Федерације у начелној расправи је једногласно усвојила (са 449 гласова „за“) владин предлог закона који пооштрава казне за откривање државне тајне.

        Нова редакција закона предвиђа одговорност за „незаконито долажење до одређених државних информација“, чак и у случају када то није шпијунажа или државна издаја.  

        Кривични закон ће бити допуњен новим чланом 283.1, а казне на основу овог члана моћи ће да буду новчане од 200.000 до 500.000 рубаља или четири године лишења слободе. За кривично дело које почини група лица - уз друге отежавајуће околности –  биће од три до осам година затвора.

        Заменик шефа руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Јуриј Горбунов нагласио је да је пооштравање законских казни повезано с том што су се у протеклим деценијама промениле законодавне норме, а променили су се и правни односи у Русији, као и методи и тактика рада страних обавештајних служби.

        Представницима законодавне власти је предложено да прецизирају шта је то објект издаје и да замене непрецизну формулацију „спољна безбедност“ на „безбедност Русије“.

        Предложено је и да се предвиди да одговорност за откривање информације која садржи државну тајну може бити кривично гоњено (и осуђено) и лице којем је та информација била позната или му је поверена не само у раду већ и током образовања.

        Такође је предложено - на молбу представника безбедоносних служби - да се у члан 276 (Шпијун), односно у списак „шпијуна“, уврсте и припадници међународних организација.

        А такође: да се разграничи шпијунажа као начин државне издаје од шпијунаже као кривичног дела које врше страни грађани или лица без држављанства.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари