Њима је „црвено дугме” за трећи светски рат обична ствар

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ ПОВОДОМ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА РАКЕТНИХ СТРАТЕШКИХ СНАГА

  • „Први пут за протеклу деценију завршили смо опремање две ракетне дивизије новим ракетама. Већ следеће године приступамо опремању ракетама нове генерације пукова треће дивизије” - каже генерал Сергеј Каракајев, командант Ракетних стратешкихснага 
  • „Шта ако добијемо наређење за стварно лансирање? То ће значити само једно – почетак трећег светског рата. Без варијанти” - каже поручник ракетног пука Олег Белков

         РУСКЕ Ракетне стратешке снаге (РВСН) прославиле су свој професионални празник 17. децембра.

         Те снаге су у сталној борбеној готовости. Свакога дана на положаје одлази око 6 хиљада њених припадника.

         У Русији је у току модернизација и наоружавање РВСН новом техником. А већ се пројектују још две нове балистичке ракете: на тврдо и течно гориво.

         Тему ће наставити Антон Степањенко:

         Пажња посади, добили смо наређење о борбеној употреби, отворити кутије са...

         Фамозно „црвено дугме” на ракети са нуклеарном бојевом главом изгледа као обична брава на вратима. Док се ракетно-нуклеарни удар у стварности своди на само – два окретаја `кључа`.

         Пажња посади, лансирај, лансирање је завршено.

         Управо ова два брата-поручника из дежурних снага ракетног пука могу да у име читаве земље узврате одмах. У њиховим рукама се налази оружје које и дан данас читав свет одвраћа од жеље да озбиљно зарати са Русијом. А тако ће и остати, утолико пре што ће Ракетне стратешке снаге добити ново наоружање.

         „Први пут за протеклу деценију завршили смо опремање две ракетне дивизије новим ракетама. Већ следеће године приступамо опремању ракетама нове генерације пукова треће дивизије” - каже Сергеј Каракајев, командант РВСН.  

         „Ракетне стратешке снаге се налазе у сталној борбеној готовости за тренутно лансирање ракета. Али, желимо да се надамо да нећемо добити такво наређење и да ћемо живети у миру”.

         „А шта ако ипак добијете такво наређење?”

         „Уколико такво наређење стигне, то ће значити само једно – почетак трећег светског рата. Без варијанти” - каже поручник ракетног пука Олег Белков.

         За време Карипске кризе 1962. умало да није стигло такво наређење Михаилу Кузмину. Чекао га је више од 24 часа.

         „То је морално био тежак тренутак. Мислили смо: рат ће почети, можда не баш данас. Знао сам шта је рат и разуме се нисам га желео” - каже ветеран РВСН Михаил Кузмин.

         У другим родовима војске официри имају шансу да ризикују и у пракси провере оно што су учили. У РВСН читава генерација ракеташа служи и сања само о томе што су само могли видети на телевизору – школско лансирање ракете.  

         „Овде се може рећи и да нема неког ризика по здравље, али је стресан посао. Ради се главом” - каже жена Алексеја Белкова Наталија.

         Рано је јутро. Дежурне снаге ракетне дивизије излазе на борбено дежурство. Колико их је, где се налазе и у ком броју – сва је суштина служења у РВСН – и представља војну тајну. 

         Ракетна батерија дежура у покрету, што се брже креће – то је теже приметна. Рејон патролирања једнака је територији мање европске земље.

         „Има ли романтике у служењу у ракетној армији?”

         „Романтично је када долази смена на борбеном месту, када излазиш из командне собе посаде, а око тебе шума и свеж ваздух, посебно лети. Ето шта је романтика ракеташа” - каже поручник ракетног пука Алексеј Белков. 

 

         Приредио: Горан Шимпрага

         Линк репортаже: http://www.1tv.ru/news/social/222219

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари