Стигли припадници руских спасилачких одреда „Центроспас“ и „Лидер“

УПУЋЕНИ У ОБРЕНОВАЦ, А МОГЛИ ДА СТИГНУ ЈОШ СИНОЋ

- ДА ИМ НИСУ ПРАВЉЕНИ ПРОБЛЕМИ СА „ВАЗДУШНИМ КОРИДОРОМ“

  • Авионом Ил-76 у Ниш стигло 76 спасилаца са десет чамаца и два камиона, а портпарол Министарства РФ за ванредне ситуације Александар ДРОБИШЕВСКИ нагласио: „Здружени одред је опремљен свим што је потребно за потражно-спасилачке радове на поплављеним подручјима и може да потпуно аутономно функционише дуже од две недеље“

         АВИОН Ил-76 руског Министарства за ванредне ситуације слетео је данас око 8.30 на аеродром у Нишу „Константин Велики“ са 76 руских спасилаца који су стигли у помоћ Србији које су задесиле поплаве.

         Портпарол Министарства за ванредне ситуације Александар Дробишевски саопштио је да су у Ниш стигли припадници спасилачких одреда „Центроспас“ и „Лидер“ на челу са главним војним експертом министарства Едуардном Чижиковом.

         Истим авионом је у Ниш допремљено и десет чамаца и два камиона.

         Дробишевски је посебно нагласио: „Здружени одред је опремљен свим што је потребно за потражно-спасилачке радове на поплављеним подручјима и може да потпуно аутономно функционише дуже од две недеље“.

         Сам Чижиков је прецизирао да се међу руским спасиоцима налази и 20 ронилаца опремљених најсавременијом опремом, са искуством деловања у сличним ситуацијама јер су, поред осталог, учествовали у познатој прошлогодишњој одбрани руског Далеког Истока од катастрофалних поплава.

         Чизиков је нагласио да ће руски спасиоци остати у Србији онолико колико је потребно.

         Он је најавио слетање још једног Ил-76 током дана који ће у Ниш допремити хуманитарну помоћ: храну, генераторе, моторне чамце, ронилачке костиме и специјалну технику.

         Руски спасиоци су одмах упућени на подручје Обреновца.

         Градски већник Ниша Жарко Ранковић рекао је да у Нишу нема критичних тачака, као и да би Ил-76 био још синоћ у Нишу да није било проблема са коридором за летење, не прецизирајући о чему је реч.

         Руске спасиоце на аеродрому су сачекали кодиректор Српско - руског центра Виктор Викторович Сафијанов, начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић, начелник нишке полиције Срђан Грекуловић, представници Сектора за ванредне ситуације и града.

         У борбу са поплавама укључени су и припадници Руско-српског хуманитарног центра, заједно са техником (мобилне мини-електроентрале, моторне пуме…) којом центар располаже.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари