Сви су изгледи да Путин побеђује већ у првом кругу

У најисточнијим областима Русије већ почели председнички избори чији је значај тешко преценити

* Највеће шансе да буде изабран (и по трећи пут уђе у Кремљ) има Владимир Путин

* Брину нас активности које се планирају са једним циљем – да се доведе у сумњу легитимност изборног процеса. Анализирали смо информације добијене преко социјалних мрежа и других избора и закључили да такви покушаји постоје. Изјављујем да ћемо на провокације реаговати свим силама и у оквирима закона» - рекао је шеф московске полиције генерал Владимир Калакољцев.

* Само у Москви ће око 100 хиљада регистрованих корисника интернета на сајту webvybory2012.ru са веб-преносом гласања за председника Русије, моћи посматра цео ток гласања у главном граду

* О значају 4. марта 2012. говоре и ове оцене и упозоерња Александра Севастјанова са којима се ни многи Руси неће сложити баш у свему: Путин је од Јељцина наследио систем који се ослањао на две нове: на патриоте у министарствима силе и на сислибе (системске либерале који су били ослонац управљања целом идеологијом и влашћу нове Русије)

* Сислибима је потребно да се због избора пролије крв. Пожљено: руска, као што се пролила 1905. године. Рачунају да би у том случају све било могуће: и грађански рат и интервенција НАТО – по српском, ирачком или либијском сценарију. За то им је потребна крвава жртва. Да поново ушли у Кремљ

* Наша земља је сазрела за нову револуцију. Само, не за револуцију сислиба! Потребна нам је – оцењује Севастјанов - руска национална антилиберална револуција – да би сислиби, који су нас опљачкали и безмало уништили, били коначно избачени  економије и из политике Русије. Питање је само: ко ће ту револуцију први започети – Путин и његова гарнитура патриота ииз министарстава силе или руски националисти и хоће ли дејствовати заједно

          РУСИ  који живе у најисточнијим деловима своје земље почели су – због велике временске разлике – да гласају на председничким изборима док су Московљани још увелико спавали.

          Избори ће се, међутим, сматрати завршеним тек кад буду затворена бирачка места у најзападнијем делу Руске Федерације – у Калињинградској области која нема заједничку границу са матичном државом.

          Руси ће – као што се зна – бирати између: Владимира Путина, лидера руских комуниста Генадија Зјуганова, контроверзног вођу Либерално-демократске партије Владимира Жириновског, богаташа-либерала Михаила Прохорова и председника Праведне Русије Сергеја Миронова.

          Убедљиво највеће шансе има Путин. Чак сасвим реалне изгледе да победи већ у првом кругу. После њега, највише гласова би требало да добије Зјуганов.

          Путину би победа донела трећи председнички мандат, а његове присталице већ су од власти Москве добиле одобрење да се по завршетку свих биралишта окупе на Мањежном тргу и прославе његову победу.

          Заменик градоначелника Москве Александар Горбенко је  уверио јавност да ће у граду бит предузете све мере да би се обезбедила безбедност и законитост за време гласања. То неће бити нимало лако јер ће на дан избора одржано чак 13 митинга и манифестација повезаних са изборима. Најмасовнија акција ће бити поменута на Мањежном тргу, а најављене су и акције на Балотном тргу, Пушкинском тргу и Новпушкинском скверу, на тргу Револуције, Лубјанском тргу, тргу Краснопресњенске заставе, на Театралном тргу, на Зубовском булевару, на Баном переулку и у Маховој улици.

          Московска полиција неће дозволити никакве провокације за време одржавања избора и осујетиће сваку незакониту акцију, упозорио је начелник Градског министарства унутрашњих послова за град Москву генерал Владимир Калакољцев на брифингу за новинаре.

          «Полиција Москве је спремна за одржавање свих најављених догаћаја у граду. Спремни смо да обезбедимо јавни ред и мир, као и безбедност грађана који учествују на изборима и друштвено-политичким догађајима» - рекао је Калакољцев.

          Он је апеловао на грађане да се уздрже од учешћа у могућим провокацијама за време гласања и масовних акција.

          «Нас брину активности које се планирају са једним циљем – да се доведе у сумњу легитимност изборног процеса. Анализирали смо информације добијене преко социјалних мрежа и других избора и закључили да такви покушаји постоје. Изјављујем да ћемо на провокације реаговати свим силама и у оквирима закона» - рекао је генерал Калакољцев.

          Као пример типичне изборне преваре и провокације, он је навео: бирач добија гласачки листић, имитира гласање, ствара утисак да листић убацује у бирачку кутију, а у ствари га оставља код себе. Након тога излази и предаје га на улици другим човеку који ће да заокружи једног од кандидата и након тога овај други улази на бирачко место и покушава да овај листић убаци у кутију за гласање.

Генерал Владимир Калакољцев

          «У тачно одређеном тренутку, предочио је Калакољцев, неки људи дижу буку и све изгледа као наводни доказ да су избори нелегитимни. Такве акције би директно утицале на правни поредак и безбедност грађана у граду. Овакве активности имају један циљ – да побуде грађане на незаконита дејства, што у условима масовних сукоба људи може да доведе до непредвидивих последица. Због тога ћемо реаговати свим силама и средствима».

          Калакољцев је оштро критиковао позиве преко интернета «да се људи наоружају арматурама, држаљама од лопата и сличним предметима», а што је полиција открила.

          «Не саветујем никоме да искушава снаге реда Москве. Ми ћемо у Москви ангажовати додатне снаге, и није тајна зашто се то чини. Обезбедићемо јавни ред и мир. Међутим, регуларност избора и поредак на митинзима зависе од понашања грађана. Позивамо да грађани не наседају на провокације и да се сви понашају у скалду са законом» - истакао је заменик начелника МУП-а за Москву.

          Иначе, само у Москви ће око 100 хиљада регистрованих корисника интернета на сајту са веб-преносом гласања за председника Русије, моћи посматра цео ток гласања у главном граду, рекао је председник Московског изборног комитета Валентин Горбунов.

          Свим заинтересованим упућен је позив да се региструју на веб сајту webvybory2012.ru и изаберу бирачко место које ће посматрати – било који број таквих места и у било ком региону земље. Како је саопштио министар веза Игор Шогољев до сада се у целој Русији пријавило око 600 хиљада људи.

          А због чега је Русија поново пред `судбоносним изборима` и због чега је за многе Русије Путин важнији од Путина као реалног политичара и државника, за читаоце ФАКАТА ево објашњења књижевника Александра Никитича Севастјанова:

          „Путин је од Јељцина наследио систем који се ослањао на две нове: на патриоте у министарствима силе и на сислибе (системске либерале који су били ослонац управљања целом идеологијом и влашћу нове Русије). Сислибима је потребно да се због избора пролије крв. Пожљено: руска, као што се пролила 1905. године. Рачунају да би у том случају све било могуће: и грађански рат и интервенција НАТО – по српском, ирачком или либијском сценарију. За то им је потребна крвава жртва. Да поново ушли у Кремљ.

          Наша земља је сазрела за нову револуцију. Само, не за револуцију сислиба!

          Потребна нам је руска националнаа антилиберална револуција – да би сислиби, који су нас опљачкали и безмало уништили, били коначно избачени  економије и из политике Русије.

          Питање је само: ко ће ту револуцију први започети – Путин и његова гарнитура патриота ииз министарстава силе или руски националисти. Питање је такође: хоће ли то бити револуција `одозго` или `одоздо`? Ко ће преломити ситуацију, ко ће у своје руке преузети судбину Русије? Хоће ли те снаге дејствовати заједно или одвојено?

          Али, ако ни једни ни други ово не схвате – победа може припасти сислибима, њиховом заједничком противнику.

          `Процес` је кренуо. Парадокс је у томе што су своју револуцију – тачније, свој антипутински метеж, са циљем да обезбеде рестаурацију своје диктатуре – истовремено започели и сислиби. Сада је за нас, Русе, најважније да претекнемо сислибе.»

          Ово је само један поглед на важност руских председничких избора и самог Владимира Путина. Поглед са којим се многи не морају сложити, али поглед који указује на проблем...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари