Удаљцову прети пет година затвора

ЈЕДАН ОД ЛИДЕРА РУСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ ОПТУЖЕН ЗА ПРИПРЕМУ НЕРЕДА

Сергеј Удаљцов

  • За лидера опозиционог левог фронта Сергеја Удаљцова и остале - све ће се додатно искомпликовати уколико експертиза потврди да су припремали терористичке акте широм земље

        ИСТРАЖНИ комитет Русије уручио је оптужницу за припрему масовних нереда лидеру опозиционог Левог фронта Сергеју Удаљцову.

       Удаљцов није ухапшен, али не сме да напусти место боравка.

       Представник Истражног комитета Владимир Маркин је рекао да Удаљцов није признао кривицу, да је испитан као оптужени и да је дао детаљан исказ.

       Удаљцов је саслушан поводом документарног тв-филма „Анатомија простеста-2“ у оквирима кривичног дела и против његовог помоћника Константина Лебедева и Леонида Развожајева, помоћника посланика Иље Пономарјова. Актери тог филма, који је емитовала московска телевизија НТВ, разговарали су о изазтивању масовних нереда у главном граду и у низу руских федералних јединица. Све ће се – по Удаљцова и остале – додатно искомпликовати уколико експертиза потврди да су припремали терористичке акте широм земље.

       Удаљцов је изјавио да нема намеру да бежи из земље, па нагласио: „Све је исфабриковано. Неправедно је да моји пријатељи Развожајев и Лебедев буду у притвору, а ја на слободи. Не прижељкујем, наравно, да и ја идем у затвор, него да њих двојица буду на слободи“.

       Удаљцову, уколико му се докаже кривица, по члановима закона наведеним у оптужници (30. и 212. Кривичног кодекса РФ - „Припрема за организовање масовних нереда“) прети казна до пет година затвора.

       Развожајев је, иначе, повукао признање за припрему масовних нереда које је, како је рекао, раније наводно дао под притиском.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари