Уводе новчане казне за свако пропагирање „истополних веза”

Санкт Петербург – после Рјазања и Архангелска – стаје на пут ЛБГТ реклами пред децом и око школа

* Уколико ЛГБТ организације покушају да одрже своје акције у школама, делећи пропагандни материјал о једнакости брачних и хомосексуалних односа, биће кажњене

* Оснивање социјалних мрежа хомосексуалних познанстава не потпада под нови локални закон, али ће се позивање у њих малолетних кажњавати новчаном казном

* Приче по интернету, где су малолетници присутни у великом броју, да управо нетрадиционалне сексуалне оријентације отварају пут успеху и срећи - такође ће се сматрати противзаконитим

* Нова ограничења се не односе на геј параде, уколико такве манифестације буду усаглашене са властима

         ЗАКОНОДАВНА скупштина Санкт Петербурга разматра локални закон о прекршајној одговорности за пропаганду хомосексуалних, лезбијских, бисексуалних односа код деце и омладине.

         Уколико добије потребну већину, у руској `северној престоници` ће се надаље сваки и свачији говор деци да су хомосексуалне везе `социјално равноправне са традиционалном породицом`, значити казну од 1 до 3 хиљаде рубаља. Правна лица ће овакве тврдње плаћати много више.

         Како је саопштио локални депутат, члан Јединствене Русије Виталиј Милонов, овај пројекат закона «нема ништа са фобијама које постоје код припадника ЛГБТ заједнице, а везане су за дискриминацију». Нова ограничења се, на пример, не односе на геј параде, уколико такве манифестације једног дана буду усаглашене са властима.

         — Желимо да акције које маинфестују право на самоопредељење ЛГБТ лица и њихово опредељење не могу да се одржавају око школа у то у радијусу од сто метара око њих – ракао је Милонов.

         Депутат је упоредио запрећене казне са забраном продаје алкохола у радијусу од сто метара од петербуршких образовних установа: то не значи да су љубитељи пива дискриминисани. Сврха закона је «да се деца заштите од деструктивне информације».

         Пропаганда ЛБГТ је, у овом законском предлогу, дефинисана као «циљно ширење информације», саопштио је депутат. Одговор наставнице биологије на часу, на хипотетичко питање детета о постојању истополних веза– мора да остане у «оквиру наставног програма» да информација коју она даје деци не крене у «нежељеном правцу», па да, рецимо, почне да уверава децу да су хомосексуални односи пожељни.  

         Оснивање социјалних мрежа хомосексуалних познанстава не потпада под нови закон, иако ће се позивање у њих малолетних кажњавати новчаном казном. Приче по интернету, где су малолетници присутни у великом броју, да управо нетрадиционалне сексуалне оријентације отварају пут успеху и срећи - такође ће се сматрати противзаконитим.

         Према речима Милонова закон не забрањује, нпр. да се у школи слуша музика Чајковског или Елтона Џона, међутим, не претпоставља да се тврди да су њихова културна достигнућа условљена њиховом сексуалном оријентацијом.

         Одлуку да ли је било кршења закона у сваком конкретном случају доносиће једино суд.

         — Ми потенцијалне сукобе, уводимо у правне оквире. Уколико ЛГБТ организације покушају да одрже своје акције у школама, делећи пропагандни материјал о једнакости брачних и хомосексуалних односа, биће кажњене – ракао ја Виталиј Милонов.

         Он је додао да људе нетрадиционалне сексуалне оријентације не дискриминишу ни у једном цивилном закону. Па наставио: «Наравно да казна за физичка лица у износу од 3 хиљаде рубаља никога неће уплашити. Задатак је да чињење ових дела, које се карактерише као прекршај, престане. Плаћена казна неће давати никоме право да настави са кршењем закона».

         - У многим америчким државама права детета у области пропаганде било каквих сексуалних активноси и настраности под далеко су већим законским санкцијама него што се предлаже законом законодавне скупштине Санкт Петербурга – додао је експерт Комитета за питања породице, жена и деце Државне Думе РФ јеромонах Дмитриј  (Першин) јеромонах Дмитриј (Першин).

         Слични закони о забрани пропагирања нетрадиционалних сексуалних односа код малолетника донети су у руским градовима Рјазањ и Архангелск. Представници геј покрета су на одлуку Рјазањске обласне думе поднели жалбу Уставном суду РФ који је закључио да је донети закон у складу са руским правним нормама и компетенцијом локалних органа власти.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари