Велика рокада руског тандема: Путин председник, Медведев премијер!

Предизборни конгрес владајуће Јединствене Русије – догодило се очекивано

  • Најпре је Путин предложио Медведеву да прихвати понуду и буде први на изборној листи ове партије
  • Сматрам да би било правилно да Конгрес подржи кандидатуру председника партије Владимира Путина за дужност председника државе – узвратио је Медведев уз бурне овације 10.000 учесника конгреса
  • Путин у другом наступу: „За мене је ово велика част. Сигуран сам да ће ЈР победити и да ће Дмитриј Анатољевич, ослањајући се на општенародну подршку моћи да створи нов, ефикасан и функционалан, млад и енергичан управљачки тим и стати на чело Владе РФ

      На предизборном 12. Конгресу владајуће Јединствене Русије (ЈР), који се одржава 23. и 24. септембра у москвоском Центру „Лужњики“, обзнањена је нова политичка формула за Русију у наредној деценији. У великој рокади руског владајућег тандема, Владимир Путин кандидоваће се на председничким изборима у марту наредне године, а Дмитриј Медведев биће кандидат ЈР за новог председника Владе РФ. Том приликом, и Путин и Медведев су потврдили да су договор о подели функција направили још пре неколико година и да се он сада остварује!

      Најпре је Путин предложио Медведеву да прихвати понуду и буде први на изборној листи ове партије.

      –  Последњих година створила се пракса у којој листу ЈР предводи председник. Сматрам да ову традицију не треба кршити. Предлажем да листу ЈР на изборима за Државну думу РФ, 4. децембра, предводи Дмитриј Анатољевич Медведев – рекао је Путин у обраћању делегатима.

      – Знам да не само чланови ЈР, већ и наше присталице, очекују од председника Русије и од председника Владе предлоге о структури и конфигурацији власти, функцијама после избора. Желим директно да кажем да је договор о томе шта да се ради, чиме се бавити у будућности, између нас одавно постигнут, још пре неколико година. Дмитриј Анатољевич и ја имамо и друге предлоге који се тичу будуће конфигурације власти и замолио бих Дмитрија Анатољевича да и о томе каже током његовог данашњег говора – додао је Путин.

      Одмах затим наступио је Медведев и изјавио да Путинову понуду – прихвата. „То је несумњиво одговорна и веома озбиљна понуда“, нагласио је Медведев, који је, са своје стране, имао и „контрапонуду“ за Путина. Понуду да се некадашњи руски председник Путин, који је ту функцију обављао у два мандата (2000-2008), кандидује и трећи пут! Јер, руски устав само забрањује три узастопна мандата, па Путин сада, после „одслужене“ паузе, има право на још шест плус шест година у Кремљу. А Медведев, како је и сам рекао, прећи ће да ради у Бели Дом (Владу РФ), на месту премијера.

      –  Имајући у виду понуду да предводим партијску листу, да се бавим партијским радом и, при успешном наступу на изборима, моју спремност да се бавим практичним радом у Влади, сматрам да би било правилно да Конгрес подржи кандидатуру председника партије Владимира Путина за дужност председника државе – нагласио је Медведев уз бурне овације хиљада присутних.

      –  Ови аплаузи дају ми за право да не објашњавам какво искуство и ауторитет поседује Владимир Владимирович Путин. Мене су све време питали: када ћете одлучити са чиме ћете изаћи пред људе? Понекад су и мене и Владимира Владимировича питали: да се нисте посвађали вас двојица? Желим у потпуности да потврдим оно што је малочас речено: оно што ми нудимо Конгресу јесте дубоко промишљена одлука, па и више од тога. Ми смо заиста разматрали ову варијанту развоја догађаја још у оном периоду када смо формирали наш пријатељски савез – објаснио је председник, додајући да су протекле године доказале исправност изабране стратегије.

      Путин се потом огласио још једном, прихватајући кандидатуру за председника.

      –  Желим да вам искажем речи захвалности за позитивну реакцију на предлог да се кандидујем за председника Русије, за мене је то велика част. Очекујем вашу подршку и сада и у будућности. Сигуран сам да ће ЈР победити и, ослањајући се на општенародну подршку, Дмитриј Анатољевич моћи ће да створи нов, ефикасан и функционалан, млад и енергичан управљачки тим и стаће на чело Владе РФ, како би наставио рад на модернизацији свих страна нашег живота – прецизирао је Путин нову руску политичку формулу за другу деценију 21. века.

      Путин је још нагласио да у року од пет до десет година, дакле током његовог боравка у Кремљу, Русија мора у потпуности да обнови наоружање Армије и ратне Флоте. Медведев је истакао да партија Јединствена Русија захтева „капиталну модернизацију“, јер мора „постати отворенија, ефикаснија и чвршћа у заштити својих приоритета“.

      Из овога се могу видети и приоритети двојице лидера – док ће се Медведев бавити унутрашњим питањима, партијским и развојем демократије у Русији, Путин ће бити оријенисан ка заштити државних интереса на светској арени.

 

Ј. Толмачев

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари