„Власт мора да ослушкује како бију срца у народу”

ИЗ ПРВОГ НАСТУПА ВЛАДИМИРА ПУТИНА НА КОНГРЕСУ ЈЕДИНСТВЕНЕ РУСИЈЕ

Oбраћањe конгресу Јединствене Русије

  • Путин подржао иницијативу делегата конгреса Павела Крашењиникова да се све одлуке руских судова убудуће публикују преко интернета, а такође - и сва обраћања државних фукционера судовима и судијама

  • Путин се посебно обратио будућим посланицима из редова своје партије и позвао их да не «јуре за камерама» и да избегавају «популистичка обећања»

     У свом првом обраћању конгресу Јединствене Русије, њен лидер и премијер Владимир Путин, рекао је: «Власт не сме да утоне у уживања, већ да ослушкује како ударају срца у народу. У томе је смисао функционисања сваке власти и у свакој земљи. Власт постоји да би решавала проблеме људи».

     Одмах потом је наставио: «А одговорна власт не треба да само ослушкује како бију срца око ње, него и да друштву – ако види да у здравом организму нешто више није у реду – прописује горке лекове и да грађанима објашњава неопходност предузимања и непопуларних мера. Дакле, не може све бити мед. А са непопуларним потезима – каке намеће текућа економска криза - треба бити отворен  и поштен са народом. Треба их објашњавати јасно и кроз дијалог, а не помоћу пендрека и сузавца. Већина људи да има разумевање за власт.

     Одговарајући на питање једног делегата конгреса – шта треба мењати да би капитал долазио у Русију, односно да не би били хендикепирани они који поштено послују – лидер јединствене Русије је рекао:

     - Морамо мењати психологију целог друштва, зато што је наш чиновнички апарат – такође део нашег народа. Па, није нама неко довезао чиновнике из неке друге галаксије! То, наравно, неће бити довољно. Цело друштво мора знати да се казна за кршење закона не може избећи. Цело друштво мора постати нетолерантно према корупцији. А казна убудуће мора стизати и оне који дају мито и оне који га примају! Казна мора бити једнака за обе стране!

     Путин је, наставку, саопштио да га радује како се добар део руског бизниса држао у периоду кризе. Своју оцену објаснио је овако:

     - Већина «бизнис-капетана»  показала је спремност да жртвује личну имовину ради спасавања фирме и радних места. Неки су долазили у владу и говорили: нека држава преузме све, спремни смо на национализацију. Али, ми смо пошли другим путем: помогли смо им да се одрже. У земљи је све више разумевања да бизнис и држава треба да раде заједно.

     Занимљиво је и како је Путин одреаговао на иницијативу делегата конгреса Павела Крашењиникова да се све одлуке руских судова убудуће публикују преко интернета. Не само одлуке и решења, него и одбацивање предлога и тужби, па и сва обраћања државних фукционера судовима и судијама.

     - Слажем се да треба «качити» у интернету. Поготово кад се људи из власти обраћају судијама и судовима. «Качите», нека сви виде – и ко се обраћа и због чега – био је недвосмислен Путин.

     Официјелна штампа, рекао је руски премијер и лидер владајуће странке, нашој земљи је потребна, али она не сме бити ничија «пудлица», а власт је дужна да помаже развој независних медија. Подршка истински независним медијима, како је нагласио, треба да буде директна.

     Путин се посебно обратио будућим посланицима из редова своје партије и позвао их да не «јуре за камерама» и да избегавају «популистичка обећања».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари