Пола милијарде евра за транзит

КОРАЦИ СРБИЈЕ ПРЕМА „ЈУЖНОМ ТОКУ”

  •  Дужина гасовода кроз Србију биће око 450 километара - улаз је код Зајечара, а излаз код Суботице
  •  Изградња деонице кроз нашу земљу процењена је на око 1,3 милијарде евра 

            ПРЕГОВОРИ о уласку Србије у пројекат "Јужни ток" започели су 11. децембра 2007. године када је тадашњи руски амбасадор Александар Алексејев уручио Александру Поповићу, ексминистру енергетике, Нацрт споразума о сарадњи у области нафте и гаса.

Председник Тадић и председник Медведев приликом потписивања споразума

            Споразум између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области нафте и гаса је потписан 25. јануара 2008. године и предвиђао је градњу гасовода преко Србије и доградњу складишта гаса Банатски Двор. Истом приликом потписан је и Протокол о основним условима куповине од стране Газпром њефта акција Нафтне компаније Србија, које чине 51 одсто капитала. Овим документом је предвиђено да Србија прода већински део НИС-а за 400 милиона евра и инвестиције од најмање 500 милиона евра до 2012. године. Потпис на оба документа ставио је Велимир Илић, министар за капиталне инвестиције, а потписивању су присуствовали председници Русије и Србије, Владимир Путин и Борис Тадић и премијер Србије Војислав Коштуница.

   

            После преговора дугих скоро годину, 24. децембра 2008. у Москви су потписани документи о конкретизовању Споразума. Председник Руске Федерације Дмитриј Медведев и Борис Тадић, председник Србије, потписали су заједничку изјаву, Душан Бајатовић, директор „Србијагаса”, и Алексеј Милер, председник Управног одбора „Гаспрома”, Меморандум о сарадњи који је везан за изградњу гасовода Јужни ток и проширење подземног резервоара за гас Банатски Двор, а Александар Ђуков, директор „Газпром њефта”, и Петар Шкундрић, министар за енергетику, споразум о продаји НИС. Председничком изјавом се на државном нивоу гарантује спровођење ових докумената.

министар за енергетику Петар Шкундрић и Александар Ђуков, директор „Газпром њефта”

            Уговор о оснивању заједничког српско-руског предузећа за изградњу гасовода "Јужни ток" кроз Србију потписан је 17. новембра 2009. године и то је било прво предузеће које је “Гаспром” основао са неком од земаља учесница пројекта "Јужни ток".

            Капацитет "Јужни тока" кроз Србију износиће од 36 до 41 милијарду метара кубних гаса годишње и то ће, према речима генералног директора “Србијагаса”, омогућити Србији годишњи приход од транзитних такси у износу од око пола милијарде евра.

            Дужина трасе кроз Србију, за коју је већ урађена студија изводљивости, биће око 450 километара, а изградња деонице тог гасовода кроз нашу земљу процењена је на око 1,3 милијарде евра. Планиран је улаз тог гасовода у Србију код Зајечара, а излаз код Суботиц

„ЈУЖНИ ТОК” ДОНОСИ СРБИЈИ 1,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ИНВЕСТИЦИЈА

  • Одлучујући месеци за Србију

            (март 2011. )

            ИЗГРАДЊА деонице гасовода “Јужни ток” на територији Србије привући ће до 1,5 милијарди евра директних инвестиција и за 25 година експлоатације донети четири милијарде евра прихода од транспорта гаса, саопштио је руски концерн “Гаспром”.

            У оквиру званичне посете руског премијера Владимира Путина Србији, председник управног одбора “Гасрпома” Алексеј Милер је данас учествовао у преговорима са српским званичницима. Извршни директор пројекта “Јужни ток” Марсел Крамер и шеф службе за управљање пројектима руског холдинга Леонид Чугунов су данас у Београду организовали презентацију пројекта којој су присуствовали представници пословних и политичких кругова Србије.

            - Оцењујемо да ће изградња деонице гасовода ‘Јужни ток’ на територији Србије отворити око 2.500 нових радних места, привући до 1,5 милијарди евра директних инвестиција и од транспорта гаса осигурати приход од преко четири милијарде евра за 25 година његове експлоатације - рекао је Крамер на презентацији пројекта.

            Чугунов је са своје стране истакао да ће изградња гасовода “Јужни ток” на територији Србије, осим што ће решити општеевропски проблем на обезбеђењу додатних количина гаса, снажно подстаћи развој гасоводног система земље и гарантовати њену енергетску безбедност.

            “Јужним током" ће се за потребе Србије допремати око четири милијарде кубних метара гаса годишње” истакао је Чугунов, пренела је руска агенција РИА Новости.

Душан Бајатовић, Оливер Дулић, Алексеј Милер, Марсел Крамер и Леонид Чугунов

ГРАДЊА У СРБИЈИ ПОЧЕЋЕ 2013.

            (март 2011.)

            ГРАДЊА "Јужног тока" у Србији почеће 2013. а у децембру 2015. гасовод ће, пошто ће бити грађен паралелно у свим земљама, бити пуштен у рад, најавио је Леонид Чугунов, директор сектора за управљање пројектима у Гаспрому.

            До 2012. године, рекао је Чугунов, биће завршени сви пројектни радови за гасовод, до половине 2012. биће добијене све дозволе за рад, а онда следе тендери.

            - Сви радови биће завршени до краја 2015, у то нема сумње - истакао је Чугунов на конференцији за новинаре у Београду српско-руске компаније “Јужни ток”.

            Гасовод ће у Србију ући код Зајечара, без обзира да ли  улази из Румуније или Бугарске, а излаз из Србије у Војводини зависи од тога да ли ће ићи према Мађарској или према Аустрији, прецизирао је Чугунов.

            - Србија ће бити кључна тачка гасовода "Јужни ток" у региону - нагласио је Гаспромов директор за управљање пројектима.

            Гасовод ће кроз Србију пролазити у дужини од 470 километара, а очекује се да приходи од транзитних такси буду до пола милијарде евра.

            У Србији ће гасовод ићи и 74 километра кроз планине код Зајечара које су трусне, међутим, како је казао Чугунов, Гаспорм има искуство у раду на таквим подручјима.

Гасовод ће на делу кроз Србију имати још две велике баријере и то  кроз равницу - реке Дунав и Тису, навео је Чугунов и додао да Гаспром и ту има искуства.

            Гаспромов директор је истакао и да је Србија прва земља која је завршила студију изводљивости за гасовод, још прошле године.

            Душан Бајатовић, директор Србијагаса, казао је да ће гасовод кроз Србију коштати између 1,3 и 1,5 милијарди евра укључујући градњу две компресорске станице.

            Јужним током ће кроз Србију бити транспортовано око 40 милијарди кубних метара гаса годишње од чега ће у Србији остати четири милијарде.

 

Линкови за потписане споразуме се могу наћи на сајту Владе Републике Србије:

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области нафтне и гасне привреде потписан 24. јануара 2008. године.

Уговор о продаји и куповини акција Нафтне индустрије Србије и Меморандум за Банатски Двор и Споразум за "Јужни ток", потписан 25. децембра 2008. године.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари