Бивши совјетски простор збија се око Русије

НЕФОРМАЛНИ САМИТ OУКБ У КАЗАХСТАНУ, НАРЕДНИ – У МОСКВИ

неформални самит у Астани (afp)

Било речи и о ситуацији на Блиском истоку и Северној Африци

     НЕФОРМАЛНИ самит Организације уговора о колективној безбедности (OУКБ) почео је у петак 12. августа у Астани, главном граду Казахстана. У хотелу "Риксос Астана", а разговрало се о читавом спектру питања: јачању улоге OУКБ и Колективних снага за брза реговања (рус. КСОР). Такође: о побољшању безбедности информација.

     Овом самиту су присуствовали председници Русије Дмитриј Медведев, Казахстана Нурсултан Назарбаев, Белорусије Александар Лукашенко, Киргистана  Роза Отунбајева, Таџикистана Емомали Рахмонов и Јерменије Серж Саркисјан, а није присутвовао само председник Узбекистана.

     "Оваква незванична окупаљња добра су прилику да разговарамо о питањима наше интеракције у неформалној атмосфери," изјавио је председник Казахстана, Нурсултан Назарбајев. "Данас смо се окупили да разменимо мишљења о неколико питања: глобалним и регионалним ризицима по безбедност и стабилност земаља чланица OУКБ – у вези са  недавним догађајима у свету и региону - као и питањима повећања ефикасности напора наше организације да се решавају питања у односима између земаља чланица. У нашем фокусу треба да буде и предстојеће повлачење америчких трупа из Авганистана. Потребно је да разменимо мишљења и о сарадњи поводом природних и људским фактором изазваних катастрофа. А нарочито о значајном порасту претњи међународног тероризма и крујмчарења оружја и наркотика," изјавио је председник Казахстана.

     А извештавајући о доласку руског председника Дмитрија Медведјева у Астану, агенција "Интерфакс" је пренела да је било речи и о ситуацији на Блиском истоку и Северној Африци,као и о збивањима на територији OУКБ. Руска агенција је јавила да није предвиђено потписивање никаквих докумената током овог самита.

     Генерални секретар OУКБ, Николај Бордјужа, изјавио је да су председници земаља OУКБ посветили "нарочиту пажњу" питањима солидарности и сарадњи у организационом раду, нарочито у области спољне политике".

     А веб сајт белоруске телевизије је јавио да је Белорусија нарочито била активна у стварању Колективних снага OУКБ за брза реаговања, додајући да је прва фаза велике операције "Илегал 2011" против илегалне имиграције успешно спроведена, као и локална операције "Канал-Запад" уперена против кријумчарења наркотика.

    Наредни састанак OУКБ је предвиђен да се одржи у Москви.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари