ЛАВРОВ О „ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ“: Русија је против прекрајања европских граница!

МОСКВА РАЗОЧАРАНА РЕАКЦИЈОМ ЗАПАДА ПОВОДОМ СКРНАВЉЕЊА СРПСКИХ СПОМЕНИКА НА КИМ

         РАЗОЧАРАНИ смо реакцијом наших западних партнера на вандализам и рушење српских споменика на Косову, тим пре што су тамо били и споменици херојима Другог светског рата, рекао министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, на конференцији за новинаре после сусрета са министром спољних послова Македоније Николом Попоским.

         Лаврову и његовом госту било је постављено питање: „Какве су прогнозе на плану политичке стабилности у јужном делу Балканског полуострва? Могу ли се очекивати нови конфликти с обзиром да албански премијер Саљи Бериша повремено позива на формирање јединствене државе свих Албанаца?“

         Руски министар је био више него јасан и фактички је упозорио и Тирану и Приштину и њихове спољне покровитеље да се не играју „велике Албаније“.

         „Русија је против сваког прекрајања граница у Европи. Сматрамо – подвукао је Лавров - да је неопходно да се све државе безусловно придржавају основних принципа Хелсиншког завршног акта. Ово се у пуној мери односи и на ситуацију на Балкану где је током последњих деценија проливено много крви. Верујем да нико не жели понављање таквог сценарија“.

         Македонски шеф дипломатије истакао је да Европа не подржава ни национализам, ни прекрајање граница и оценио да евентуално прекрајање граница не би довело до стабилности у региону ни просперитета.

         Коментаришући понуду председника Србије Томислава Николића да посредује у спору Атине и Скопља о називу Македоније, Попоски је рекао да тај спор треба да буде решен у оквирима Уједињених нација.

         „Једино у УН тај спор може да се реши. Једина помоћ коју земље нашег региона могу да дају јесте стимулисање позитивне климе и градња мостова за сарадњу“, истакао је Попоски.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари