Русија у 2012. од продаје оружја зарадила 15,16 милијарди долара

МОСКВА У ПРОТЕКЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПОВЕЋАЛА ИЗВОЗ ЗА 46 ОДСТО

         РУСИЈА је прошле године - као други највећи светски извозник - продала оружја за рекордних око 15,2 милијарде долара (11,4 милијарде евра) и проширила листу клијената на нове афричке земље.

         „Обим извоза оружја и војне опреме је достигао вредност од 15,16 милијарди долара“, изјавио је шеф федералне службе за војно-техничку сарадњу Александар Фомин, а преноси агенција АФП.

         „Наши планови су испуњени за 111,8 одсто“, рекао је Фомин, додајући да су у питању прелиминарни подаци, као и да би коначни подаци требало да буду објављени почетком фебруара.

         Русија је одмах иза Сједињених Америчких Држава по питању светског извоза оружја, а у протекле две године је успела да повећа своју продају за 46 одсто.

         Уговори Русије су у 2011. достигли вредност од 13,2 милијарде евра, а у 2010. години вредност од 10,4 милијарде долара, првенствено захваљујући војним односима са Индијом и Кином.

         Фомин је рекао да су се на новој листи руских клијената у 2012. појавиле и неке нове земље као што су Гана, Оман и Танзанија.

 


Слични садржаји

Коментари