За две године живота – у рубљама, остало – по пола у еврима и доларима

САВЕТ ЈЕДНОГ ОД НАЈБОГАТИЈИХ РУСА СУНАРОДНИЦИМА КАКО ДА ШТЕДЕ

     РУСКИ милијардер Михаил Прохоров, који је претходних дана постао лидер либеране странке Права ствар, поделио је сународницима бесплатне савете како и где да чувају своје уштеђевине у условима нарастајуће финансијске нестабилности и неизвесности.

     „Тешко можете да замислите колико ми људи телефонира и тражи савет како да заштити своју уштеђевину. А ја им саветујем: да суму која је равна њиховој двогодишњој потрошњи чувају у националној валути, а све остало да – попола –држе у еврима и доларима“ – открио је Прохоров који је један од најбогатијих Руса.

     „Форбс“ његово богатство проценио на 18 милијарди долара, а он је – одмах пошто је дошао на чело Праве ствари – обзнанио да има амбицију да ту партију доведе на друго по рејтингу и да је експресно уведе у парламент. А такође: да смањи војни буџет земље, измени инфраструктуру управљања земљом и националном економијом, да већа овлашћења препусти провинцијама и да функције градоначелника  (поготово Москве и Санкт Петербурга) учини изборним.

     У понедељак је у Русији дошло на наглог пада вредности рубље према тзв. „двовалутној корпи“. Толико да се за један евро добијало 42,29 рубаља, док је долар први пут од јануара ове године мењан у сразмери 1:30. Додуше, потом се нешто спустио испод те границе.

     Рубља се нешто опоравила након што су америчке Федералне резерве објавиле да базна каматна стопа остаје непромењена (0-0,25 на годишњем нивоу).

     Иначе, евро је у исто време ојачао према долару – од 1,4177 до 1,4242. Америчка валута је истовремено додатно „смршала“ са 1:76,87 на 76,56. А према корпи валута шест главних трговинских партнера САД – за 0,44 пункта.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари