National Interest: Руска морнарица има торпедо којим за сат може покорити цео свет

АМЕРИЧКИ ЛИСТ ТВРДИ ДА УСАВРШЕНИ „ШКВАЛ“ ЈУРИ 370 КМ НА САТ И ДА ИМА НУКЛЕАРНУ ГЛАВУ

* Торпедо „Шквал“ под водом се креће на великим дубинама и у условима такозване суперкавитације. Сасвим конкретно: око њега се за време кретања образује облак паре, па наилази на много мањи отпор у тој `каверни` него што би га имао да „пробија воду“

* Конструктор најновије верзије тог торпеда, Шамиљ Алијев, наглашава да ће „Шквал“ и даље бити недириговани торпедо не само због своје брзине него још више због велике дубине на коју се спушта све до приближавања циљу и „ каверне од паре“, коју користи, јер је компликовано управаљти нечим што развију велику брзину у тим условима

_____________________________________________________________________

        АМЕРИКАНЦИ страхују да Русија поседује оружје које не само да је у стању да „избуши“ њихове ратне бродове и подморнице, него и да цео све – баци на колена.

        Утицајни лист National Interest, специјализован за војне и безбедносне теме и геополитику, такву моћ приписује руском торпеду „Шквал“, који је Москва наследила од СССР, али и значајно усавршила последњих година.

        National Interest  указује да „Шквал“ може да развије брзину под водом до 200 чворова, што је – невероватних 370 километара на сат.

        Невероватних и зато што брзи ратни бродови плове три до четири пута спорије.

        „Шквал“ је супериоран из два разлога. Зато што га покреће ракетни мотор. И зато што се под водом креће у условима такозване суперкавитације. Сасвим конкретно: око њега се за време кретања образује облак паре кроз који се креће, па наилази на много мањи отпор у тој `каверни` него што би га имао да „пробија воду“.

        Поврх свега, „Шквал“ носи нуклеарну бомбу која „гарантовано уништава циљ“.

        National Interest  „Шквал“ назива суперкавитационим торпедом и тврди да је таквим оружјем за један једини сат могуће покорити цео свет.

        Усавршени „Шквал“ – како наводи исти амерички лист – након приближавања циљу смањује брзину ради усмеравања на „задату тачку“.

        Конструктор најновије верзије тог торпеда, Шамиљ Алијев, наглашава да ће „Шквал“ и даље бити недириговани торпедо не само због своје брзине него још више због велике дубине на коју се спушта све до приближавања циљу и „ каверне од паре“, коју користи, јер је компликовано управаљти нечим што развију велику брзину у тим условима.  

        National Interest указује да је „Шквал“ веома бучан. Толико да одаје и где се налази брод који је тај торпедо испалио, а су његова „невероватна брзина“ и нуклеарна бојева глава – више него потпуна компензација тог недостатка.

        Још признаје: да САД у свом арсеналу немају ништа слично.               

        National Interest закључује: „Ево како једна једина иновација може кардинално изменити однос војних снага“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари