Путин: Русија је деценијама сустизала друге у наоружању, сада сви – сустижу Русију

НАГЛАСИО: РУСИЈА ПРВИ ПУТ У СВОЈОЈ ИСТОРИЈИ ИМА ОРУЖЈЕ БЕЗ ПРЕМЦА

* Владимир ПУТИН: Морали смо да направимо хиперсонично оружје као одговор на распоређивање америчког система ПРО који би у перспективи могао, фактички, да неутралише наш нуклеарни потенцијал

* Путин је први пут учинио јавним име Герберта Јефремова конструктора крстареће хиперсоничне ракете „Авангард“, 27 пута брже од звука, којег је наградио Орденом Андреја Првозваног. Притом је указао: „У савременим условима, за нашу земљу је оваплоћење ваше идеје, без сумње, упоредиво са реализацијом нуклеарних и ракетних пројеката Совјетског Савеза, које су извели изванредни совјетски научници Курчатов и Корољев“

________________________________________________________________________

       РУСИЈА први пут у целој својој историји Русија располаже оружјем какво нема нико у свету – рекао је Владимир Путин.

        Учинио је то за врема видео-конференције са конструктором хиперсоничне ракете "Авангард" Гербертом Јефремовим.

       Притом је додатно нагласио:

       "Деценијама смо били они који сустижу друге. То се односило и на атомско, нуклеарно оружје, затим и на стратешку авијацију великог домета, па и на ракетну интерконтиненталну технику. А то је државу увек стављало у врло сложен, чак и опасан положај“.

       Објаснио је и зашто: „Било је тренутака када су нам претили, а ми нисмо имали чиме да одговоримо. То је било очигледно, опасно нарушавање стратешке безбедности. Сада, први пут у својој историји, Русија поседује најсавременије типове оружја који - по снази, брзини и прецизности - вишеструко превазилазе све постојеће наоружање. Такво оружје нема нико у свету. У сваком случају, не за сада", нагласио је Путин.

Лично `закачио` орден Герберту Јефремову

       Руски лидер је открио да је Русије морала да направи хиперсонично оружје након изласка САД из Споразума о противракетној одбрани.

       „Излазак САД из тог споразума 2002. године натерао је Русију да почне да ради на хиперсоничном оружју. Морали смо да направимо такво оружје као одговор на распоређивање америчког система ПРО који би у перспективи могао, фактички, да неутралише наш нуклеарни потенцијал", рекао је Путин.      

       Он је честитао дан војне индустрије конструкторима и произвођачима ласерског система "Пересвет", хиперсоничне ракете "Кинжал", подводног роботизованог комплекса с нуклеарним мотором "Посејдон", крстареће ракете с неограниченим дометом "Буревестник", хиперсоничне ракете морског базирања "Циркон" и другог оружја којима је у последње време наоружана руска војска и ратна флота.

       "У овом тренутку посебно место заузима Авангард - систем с маневарским хиперсоничним блоком који се креће 27 пута брже од звука, који мења правац по вертикали и хоризонтали. Авангард није само нови систем, већ нова врста стратешког оружја", нагласио је Путин.

       Путин је, иначе, први пут учинио јавним име конструктора Герберта Јефремова којег је наградио Орденом Андреја Првозваног.

       Притом је указао:

       „У савременим условима, за нашу земљу је оваплоћење ваше идеје, без сумње, упоредиво са реализацијом нуклеарних и ракетних пројеката Совјетског Савеза, које су извели изванредни совјетски научници Курчатов и Корољев“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари