Путин војном врху: Милитаристичке утрке се чувајмо, али морамо бити у стању да неутралишемо све претње

УПОЗОРИО АМЕРИКАНЦЕ: ИСТУПИЛИ СТЕ ИЗ СПОРАЗУМА О ПРО И ДОБИЛИ СТЕ РУСКЕ ХИПЕРСОНИЧНЕ РАКЕТЕ

* Наше је да чувамо војни и стратешки паритет и равнотежу у свету. Наше је да поступно и избалансирано развијамо своје Оружане снаге, тако да буду у стању да неутралишу све потенцијалне претње. Треба се оријентисати на гипка и ефектна решења која не подривају државни буџет“

________________________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин је са војним врхом земље разговарао о најављеном америчком повлачењу из споразума Реган-Горбачов из 1987-ме о ракетама средњег и малог домета.

         Разговор је, наравно, био више него строго пов., па се о његовим резултатима  може закључивати само по изјавама које су уследиле.

         Руски лидер је прво упозорио да иступање САД  из споразума «неће остати без одговора Русије».

         Притом је нагласио да је Москва спремна да преговара о том «кључном питању» и изразио наду да ће се Американци «понашати одговорно».

         У овом контексту је подсетио Вашингтон и упозорио:

         «Када су Сједињене Државе једнострано изашле из споразума о противракетној одбрани – ми смо отворено и поштено саопштили да ћемо бити принуђени да предузмемо парирајуће мере. То смо и учинили. Русија већ располаже хиперсоничним оружјем које је у стању да пробије сваки систем противракетне одбране».
        
         Путин је, иначе, оценио да да се ситуација у свету погоршава и притом апострофирао Корејско полуострво, Авганистан, Украјину и Блиски Исток. НАТО из године у годину повећава свој војни потенццијал поред наших граница, не обазирући се на споразуме у области контроле наоружања“.

         Нагласио је да ће Москва зато радити на даљем подизању бојевих потенцијала својих копнених снага, авијације и ратне флоте:

         „Наше је да чувамо војни и стратешки паритет и равнотежу у свету. Наше је да поступно и избалансирано развијамо своје Оружане снаге, тако да буду у стању да неутралишу све потенцијалне претње. А да притом не дозволимо да будемо увучени у милитаристичку утрку“.

         Руски лидер је прецизирао да се треба оријентисати на „гипка и ефектна решења која не подривају државни буџет“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари