Русија успоставила антиракетно радарско поље дуж целе своје државне границе

УСЛЕД РАСПАДА СССР У ТОМ ПОЉУ СУ СЕ БИЛЕ ПОЈАВИЛЕ ОПАСНЕ ПУКОТИНЕ

* Заменик команданта руских Космичких снага генерал-мајор Игор МОРОЗОВ: Наш национални систем контроле космичког простора под сталном контролом држи све орбите до висине од 40.000 километара, а у стању је да прати лет свемирских апарата према Месецу и Марсу

__________________________________________________________________________

        РУСИЈА је завршила модернизацију копненог сегмента  свог Система за упозоравање на ракетни напад – саопштио је заменик команданта Космичких снага генерал-мајор Игор Морозов.

        Он је тај `сегемент` назвао стратешким и признао да му је и војни и државни врх последњих година поклањао посебну пажњу.

        Морозов је навео да је Русија током 2018-те увела у функцију три нове и савремене радарске станице – код Јенисејска, Барнаула и Орска, па са задовољством указао:

        „Тиме смо успоставили радарско поље дуж целе државне границе. претходних година су у том пољу – због последица распада СССР – постојале `пукотине`. Део бивше радарске мреже остао је на територији совјетских република које су постале самосталне државе. Неке од њих су тражиле да радарске станице буду демонтиране. Због свега, били смо принуђени да део граничног радарског поља правимо изнова“.

        По генераловим речима, остало је само да се у две станице застарели локатори замене савременим. То ће бити обављено током наредне две-три године.

        Истовремено ће бити усавршавани математички алгоритми за обраду информација које прикупља радарско поље.

        Морозов је посебно нагласио да „пригранично радарско поље без рупа“ додатно добија на важности због асмеричког иступања из Споразума о ракетама средњег и малог домета.

        Руски генерал тврди да национални систем контроле космичког простора у стању да прати лет свемирских апарата према Месецу и Марсу.

        Открио је да Русија под сталном контролом држи све орбите до висине од 40.000 километара.

        Морозв наводи да Русија има каталог са око 20.000 различитих „космичких објеката“.

         Начелник руског Генералштаба – генерал армије Валериј Грасимов -  модернизовано радарско поље Русији „гарантује благовремено откривање балистичких ракета на свим могућим правцима“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари