Руска крстарица „Адмирал Нахимов“ моћи ће да се носи са групама бродова – чак и са сателитима

БИЋЕ НАОРУЖАНА И ПРОТИВБРОДСКИМ РАКЕТАМА „ЦИРКОН“ КОЈЕ СУ 9 ПУТА БРЖЕ ОД ЗВУКА

* Имаће моћне ПВО системе вертикалног лансирања „Полимент-Редут“ и једнако моћно противподморничко наоружање „Ответ“ које је у стању да уништава субмарине и на растојањима од неколико десетина километара

* У свакој бојевој глави „Ответа“ је мањи торпедо који се са приближавањем мети одваја и почиње да је дсамостално тражи. Са вероватноћом погађања од 90 одсто

* Капетан првог ранга Михаил НЕНАШЕВ: „Русији потребна најмање четири брода класе `Нахимова`. Са њима бисмо имали пуни паритет са Американцима. Те крстарице ће бити у стању да гађају ракете и сателите који прете из свемира. `Нахимов` ће мењати стратешку ситуацију у сваком делу света у којем се појави“

_______________________________________________________________________

        АТОМСКИ погон, хиперсонично оружје, најновије ракетно и торпедно наоружање – све то ће имати руска тешка крстарица „Адмирал Нахимов“, која неће имати премца у свету.

        Биће предата Северној ратној флоти РФ у првој половини 2022. године - након дубоке модернизације.

        „Адмирал Нахимов“ је произведен 1999-те. Поткрај ове године треба да прође прописана фабричка тестирања.

        Министарство одбране РФ је саопштило да ће то након модернизације бити „сасвим нови брод“. Највише по наоружању.

        Јер, носиће – што је потврдио заменик министра одбране Русије Алексеј Криворучко - и напредни хиперсонични систем Циркон које су девет пута брже од звука.

        Према његовим речима, крстарица „Адмирал Нахимов“ постаће најмоћнији војни брод Русије. Са модерним високопрецизним оружјем великог домета.

        Ракете Циркон су неухватљиве за све постојеће системе ПВО и ПРО, а саме имају домет око 1000 километара.

Циркон

        Током лета мењају путању и стално маневришу. Иако имају релативно малу бојеву главу (200 кг) – због велике брзине су у стању да униште сваки брод.

        Капетан првог ранга Михаил Ненашев је додатно објаснио:

        „Нахимов“ са Цирконима постаје брод од нарочитог геополитичког значаја. Досад је био опремљен са двадесетак пројектила противбродског система П-700 Гранит домета 600 километара. Од ваздушних напада, штитили са га ПВО-системи Форт-С-300Ф и Оса-М, који уништавају све врсте ваздушних циљева на удаљености од пет метара до 150 километара.

        Модернизовани Нахимов добиће до 80 ракета различитих типова које ће бити распоређене на универзалне лансере.

        То су ракете различитих калибра и модификација, међу којима су и противбродске ракете „Оникс“ и крстареће ракете „Калибар“ које туку копнене циљеве на удаљености од око 2.500 километара.

        „Оникс“ је дизајниран за уништавање великих бродова.

        „Нахимов“ ће се од непријатељских напада бранити системима Форт-М и Панцир-М.

        Имаће моћне ПВО системе вертикалног лансирања „Полимент-Редут“ и једнако моћно противподморничко наоружање „Ответ“ које је у стању да уништава субмарине и на растојањима од неколико десетина километара.

        У свакој бојевој глави „Ответа“ је мањи торпедо који се са приближавањем мети одваја и почиње да је дсамостално тражи. Са вероватноћом погађања од 90 одсто.

        Одбрамбени систем малих димензија "Пакет-НК" намењен је за борбу против подморница и непријатељских торпеда. На циљ га наводи сопствени сонар који то ради аутоматизовано и у стањује да класификује нападачка торпеда и одређује параметре њиховог кретања.

        Бивши командант Северне флоте РФ, адмирал Вјачеслав Попов сматра да ће руска морнарица са „Нахимовом“ добити свој најмодернији брод – по разорној моћи оружја, радио-техничкој опреми и средствима ПВО.

        Посебно наглашава: „Данас се војна стратегија заснива на могућностима ударног наоружања, нарочито далекометног. Ако је раније у првом плану била борба са ракетама, сада је важније атаковати бродове и подморнице који их носе“.

        Ненашев сматра да су Русији потребна најмање четири брода класе „Нахимова“.

        Објашњава и зашто: „Са њима бисмо имали пуни паритет са Американцима. Те крстарице ће бити у стању и да гађају ракете и сателите који прете из свемира. `Нахимов` ће мењати стратешку ситуацију у сваком делу света у којем се појави“.

        Русија ће на исти начин модернизовати и своју крстарицу „Петар Велики“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари