Руска стратешка авијација демонстрира спремност за ударе по земљама НАТО

ПРОДЕМОНСТРИРАЛА АЛИЈАНСИ ДА МОЖЕ ДА ЛОНДОН ЗБРИШЕ СА ЛИЦА ЗЕМЉЕ

* Док су Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали у Сочију – над Црним морем `висила` три америчка бомбардера B-52Х Stratofortress. Имали су подршку три ваздушна танкера KC-135 Stratotanker, а за извиђање и одређивање циљева били су задужени британски авиони Sentinel R.1

* Истог дана у исто време су два Ту-160 током 10-часовног летела изнад Баренцовог и Норвешког мора и Атлантског океана – у пресретача  МиГ-31 – држала `на нишану` не само Лондон

* Два дана касније – 16. септембра – су два Ту-160 била била изнад Балтика, на тачкама са којих су ракетама великог домета Х-101 и Х-102 (са нуклеарним главама) могли да туку најважније циљеве у земљама чланицама НАТО

_____________________________________________________________________

       ПРОТЕКЛИХ дана су руски борбени авиони великог домета неколико пута увежбавали ударе по стратешким циљевима на територији земаља НАТО.

       Два надзвучна ракетоносца Ту-160 извела су 16. септембра планирани лет у ваздушном простору изнад неутралних вода Балтичког мора.

       Лет је трајао преко 8 сати.

       Те две стратешке летелице пратили су Су-35, као и ловци НАТО-држава: дански Ф-16, италијански и немачки Ф-22, пољски МиГ-29 и шведски Сааб ЈАС 39 Грипе

       Претходно су - прошлог понедељка, 14.09.2020 - два Ту-160 10-часовног летела изнад Баренцовог и Норвешког мора и Атлантског океана.

       Тада су их чували пресретачи МиГ-31 руске поморске авијације, а ловци Ф-16 норвешког ваздухопловства били подигнути да их условно пресретну и прате.

       У овом другом случају су Ту-160 држали на нишану Лондон.

        То је био одговор на појаву Б-52 изнад Црног мора.

       У Сочију су се 14. септембра 2020. састали Владимир Путин и белоруски лидер Александар Лукашенко. Док су они преговарали, три америчка бомбардера B-52Х Stratofortress – који су узлетели из ваздухопловне базе Фајерфорд у Великој Британији - била су изнад Црног мора.

       Б-52Х су подржала три ваздушна танкера KC-135 Stratotanker, а извиђање и одређивање циљева обезбеђивали су авиони Sentinel R.1

британског ваздухопловства.

       У истој зони су била и два америчка авиона MC-130J Commando II чији је главни задатак обезбеђивање и евакуација командоса.

       Заправо се над Црним морем одвијала права специјална операција која је представљала претњу првом човеку Русије, као и његовом колеги из Белорусије.

       Сваки Б-52Х је наоружан са по два туцета крстарећих пројектила или са истим бројем тешких навођених бомби способних за ударе ван зона ПВО потенцијалног непријатеља.

       Теоретски, Американци су били створили претпоставке да пођу на суманут корак и покушају да једним ударцем униште државни врх Руске Федерације и Републике Белорусије.

       Јасно је да је реч о фантастичном сценарију, али сама чињеница да НАТО изводи такве вежбе у близини резиденције председника Русије наводи на размишљање.

       Значајно је такође да су, док су Б-52Х били изнад Црног мора, два руска стратешка ракетоносца Ту-160, као и авион који је радио као комуникациони релеј, летела над водама Баренцовог и Норвешког мора и ушла у ваздушни простор северног Атлантика.

       У ствари, руски ракетоносци били су на месту могућег лансирања крстарећих ракета великог домета Х-101 или Х-102 (са нуклеарном главом). Москва је тиме показала да је у случају стварне претње животу свог лидера спремна да избрише Лондон са лица земље.

     


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари