Алармантно стање у свим психијатријским болницама

ПРИЗНАЊЕ МИНИСТРА ЗДРАВЉА ЗОРАНА СТАНКОВИЋА

  • У Топоници на форензичкој психијатрији на 80 болесника ради један медицински техничар и један неквалификован радник, док у болници у Смедеревској Паланци на 40 лежећих болесника нема дежурног лекара
  • У Ковину је пре извесног времена умро болесник који је 44 године боравио у тој здравственој установи

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Министар здравља Србије Зоран Станковиæ изјавио је, после састанка са председницом Скупштине Србије Славицом Ђукић Дејановић и директорима специјалних болница за психијатријске болести у Србији, да је „стање у психијатрији и лечење психијатријских болесника алармантно“.

         Станковић је, на конференцији за новинаре, у Специјалној болници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Падинској скели, рекао да смештајни капацитети свих болница потичу још из прошлог века, а улагања у те установе су била минимална.

         Он је рекао да су услови живота и рада, не само за болеснике, него и за здравствене раднике на веома ниском нивоу.

         „Опремљеност тих установа и болница, како интендантским, тако и медицинским апаратима и средствима је недовољна, она су застарела и неадекватна“, навео је он.

         Како је рекао, лекова који се преписују нема довољно, а и иновативна терапија није заступљена током лечења болесника.

         Према Станковићевим речима, у Србији има око 5.000 постеља намењених лечењу психијатријских болесника, а „попуњеност постељног фонда је више од 100 осто“.

         Он је рекао да су болнице преоптерећене и да раде у тешким околностима.

         На пример, у Топоници, на форензичкој психијатрији на 80 болесника ради један медицински техничар и један неквалификован радник, док у болници у Смедеревској Паланци на 40 лежећих болесника нема дежурног лекара.

         На питање новинара да ли су психијатријске болнице постале социјалне установе у које се смештају особе о којима породице неће да брину, Станковић је одговорио да је у питању геронтопсихијатрија и навео да им је директор болнице у Ковину рекао да је пре извесног времена умро болесник који је 44 године боравио у тој здравственој установи.

         Он је рекао и да у психијатријским установама пацијенти бораве по 10, 20 и 30 година, као и да такве људе не могу да избаце на улицу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари