Апел Србима: протестујте мирно, не наседајте на провокације!

ВЛАДА СРБИЈЕ ТВРДИ ДА

КОНТРОЛИШЕ СИТУАЦИЈУ НА СЕВЕРУ ПОКРАЈИНЕ 

  • Шеф владине канцеларије за односе са медијима Миливоје Михајловић: “Све институције државе Србије на северу Косова функционишу несметано и у потпуној су функцији очувања мира и стабилности”

     БЕОГРАД, - Влада Србије позвала је Србе на северу Косова да мирно протестују и да не наседају на провокације, саопштио је шеф њене Канцеларије за односе са медијима Миливоје Михајловић.

     "Влада прати и у потпуности контролише ситуацију на Косову. Стање је мирно, а према нашим информацијама на прелазима Јариње и Брњак су припадници Еулекса и Кфора, у складу са мандатом који им је дао УН.

     Косовски полицајци и цариници немају никакву улогу на тим прелазима", рекао је Михајловић на конференцији за новинаре након седнице Владе Србије. Потом је нагласио да све институције државе Србије на северу Косова функционишу несметано и да су у потпуној функцији очувања мира и стабилности.

     Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, који је на “дан Д” боравио у Димитровграду, изјавио је да је Србија животно заинтересована за мирно решавање свих отворених питања на Косову. Па нагласио:

     "Ми јесмо за разговоре на ту тему, али ни ми ни међународна заједница не подржавамо једностране потезе било које стране. Ову ситуацију Приштина цхе сигурно користити за своју унутрашњу политику и међународну пропаганду. Србија је спремна на дијалог, али не може да прихвати стављање пред свршен чин".

     Тактика Приштине је да истури међународне снаге да реализују одлуке косовских званичника како би ставила Србе пред свршен чин да морају да се сукобљавају са међународним снагама. Циљ такве тактике да се покаже да су Срби реметилачки фактор – оценио је Дачић који је у Димитровграду присуствовао прослави Дана граничне полиције.

     "Довођење косовских цариника на прелазе на северу је непотребан потез који изазива напетост. Напетости није било док Приштина није покушала да изведе једностране потезе", рекао је
Дачић.

     Еулекс је саопштио да ће на Јарињу и Брњаку обављати царинске и полицијске дужности, у складу са својим мандатом.

     Да све буде упаковано са “европском машницом”, званично је саопштено да ће Еулекс “помоћи спровођење споразума о царинским печатима, постигнутог у Бриселу 2. септембра, у складу са оквиром дијалога који је помогла Европска унија”.

     “Влада Косова, Еулекс и Кфор тврде да су добро испланирали операцију чији је циљ да се на прелазима Јариње и Брњак, према централној Србији, поставе по један косовски цариник и полицајац” – објавио је приштински лист Коха Диторе.

     Исти лист тврди да су договор - да Еулекс обезбеди службенике на прелазима, а Кфор њихову заштиту, уз обавезу да деблокира путеве и превезе службенике Владе Косова – направили у Приштини овлашћени представници САД, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије и генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари