Цвијановић: За нас у Српској не постоји већи интерес и циљ од све већег повезивања са Србијом

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“ ЧИЈИ ПРОГРАМИ СУ ВИЂЕНИ У 21 ГРАДУ

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „О блискости народа који живи с обе стране Дрине не треба посебно говорити, наши односи превазилазе формалне и институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним паралелним везама. Не постоји ниједан успех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осећа или доживљава подједнако... За нас је важно да ојачамо своју позицију за време које долази

* Млађан ЦИЦОЦИЋ: „Похвала српској земљи, народу и језику, чиме је започета овогодишња манифестација Дани Српске у Србији, за протеклих седам дана чула се и прихватила кроз 24 различита програма и слила у исту жељу: да волимо и чувамо и своју земљу, свој народ и језик

* Манифестација је ове године имала 24 програма са више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији - од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца

_______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су "Дани Српске у Србији" изузетно успешан пројекат сарадње и промоције што показује и све већи број локалних заједница које желе да учествују у овој манифестацији чији је основни циљ промоција привредних, културних, туристичких и спортских садржаја, као и додатно јачање веза Србије и Републике Српске.

        "О обиму, значају, али и успешној организацији ове манифестације довољно говори чињеница да смо прве године почели у Београду, а да смо овај пут оборили све рекорде, реализујући активности у 21 граду широм Србије", рекла је Цвијановићева у обраћању званицама у Народном позоришту у Београду на затварању манифестације "Дани Српске у Србији".

        Она је рекла да јој је част и задовољство што је вечерас у Београду и што има прилику да присуствује свечаном затварању ове веома значајне и, сада већ, традиционалне манифестације, коју је Представништво Републике Српске у Србији успјешно организовало већ седми пут.

        "О блискости народа који живи с обе стране Дрине не треба посебно говорити, нити о томе да наши односи увелико превазилазе оне формалне и институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним паралелним везама.

        - Не постоји ниједан успех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осећа или доживљава подједнако", нагласила је Цвијановићева.

        Она је истакла да зато и свака победа Србије, било да је реч о отварању нове фабрике, изградњи савременог ауто-пута или златној медаљи сјајних одбојкашица, људе у Републици Српској чини поносним и срећним.

        „С друге стране, Србија пружа велику подршку нашим напорима да обезбедимо стабилност и даљи развој Републике Српске. Зато за нас у Српској не постоји важнији задатак, већи интерес, нити важнији циљ од даљег учвршћивања односа и све већег повезивања са Србијом", рекла је председник Републике Српске.

        Она је навела да кроз ближу и даљу историју, граница са Србијом и њен безбедан прелазак често су представљале питање живота и смрти, а данас је од суштинског значаја да се обезбеди слободан проток људи, робе, идеја и капитала, који ће бити у функцији јачања привредне сарадње и укупног развоја.

        "Веома смо захвални руководству Србије на разумевању, принципијелној политичкој подршци, као и на бројним пројектима који су у Републици Српској реализовани уз финансијску помоћ Владе Србије. Важно је и на овом месту подсетити да у Српској данас скоро нема општине у којој Србија није присутна кроз изграђену или реконструисану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат", подсјетила је Цвијановићева.

        Она је нагласила да је Српска захвална Србији и на помоћи коју пружа у едукацији и усавршавању њеног кадра у области здравства, али и подршци на модернизацији образовног процеса.

        "Неизмерно је важно и учешће Србије у нашим хуманитарним акцијама и све то наши грађани цијене. Они воле што радимо и делујемо заједно", додала је Цвијановићева.

        Она је рекла да са великим задовољством може истаћи да су односи Српске и Србије снажнији него икада, а да у будућем периоду могу бити само додатно унапређени.

        "Велики допринос јачању наших веза даје и ова манифестација коју вечерас свечано затварамо. У то име, желим да изразим посебну захвалност Представништву Републике Српске у Београду, као и свима који су дали свој допринос да `Дани Српске у Србији` и ове године буду организовани на највишем нивоу.

        Живимо у изазовним временима, и даље носимо многа оптерећења из прошлости и боримо се са истим стереотипима. Многи процеси се дешавају око нас, али и у оквиру нас и зато је важно да ојачамо нашу позицију за време које долази", поручила је Цвијановићева и у име грађана и институција Републике Српске захвалила Србији на подршци коју пружа.

        У Београду је вечерас почело свечано затварање манифестације "Дани Српске у Србији", чије је програме током седам дана могла да види публика у 21 граду и општини у Србији.

        На почетку свечаности у Народном позоришту, изведене су химне Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

        Традиционалну манифестацију "Дани Српске у Србији" отворио је 4. септембра, такође у Народном позоришту у Београду српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је тада предложио да ова манифестација од наредне године носи назив "Дани Српске и Србије".

        Манифестација је ове године имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији, а представљене су научне, културне и умјетничке институције из свих дијелова Српске и наступили уметници, глумци и књижевници.

Цицовић: Ово нас обавезује да 2020. покушамо

да надмашимо све што је досада урађено

        ДИРЕКТОР Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је манифестација "Дани Српске у Србији" ове године била више него успешна и да се глас Републике Српске далеко чуо.

        Обраћајући се окупљенима на затварању манифестације у Народном позоришту, међу којима су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, те министри и бројне јавне личности, Цицовић је додао да су то утисци који су сабрани из 21 града Србије.

        Цицовић је истакао да су за више него успешно представљање Српске у Србији заслужни, пре свега, сви учесници манифестације, да те похвале пријају, али и обавезују да се сваке године напредује.

        Он је нагласио да то обавезује да се следеће године покуша надмашити све што је до сада урађено у оквиру ове манифестације, те напоменуо да 2020. године Република Српска слави 28 година постојања и 25 година међународног признања Дејтонским споразумом.

        "У уверењу да нећемо изневерити ваша и наша очекивања и нашу и вашу Републику Српску и Србију, ја вам се још једном захваљујем што сте и ове године били са нама и тако и лично допринијели успешности представљања Српске у Србији ове године", додао је он.

        Према његовим речима, похвала српској земљи, народу и језику, чиме је започета овогодишња манифестација "Дани Српске у Србији", за ових седам дана чула се и прихватила кроз 24 различита програма и слила у исту жељу.

        "То је жеља да волимо и чувамо и своју земљу, свој народ и језик онако како нам је поручио Вук Стефановић Караџић: `Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти`. Живела Република Српска! Живела Србија", поручио је Цицовић.

        У уметничком делу програма приређен је концерт Бањалучке филхармоније. Дириговала је Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступили оперски певачи - сопрани Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, те баритон Васа Стајкић.

        Завршног дана манифестације "Дани Српске у Србији", данас је у Пожаревцу у Центру за културу првак Београдског драмског позоришта, глумац Слободан Ћустић извео монодраму "О глуматању".

        У Сремској Митровици у Библиотеци "Глигорије Возаревић" одржано је књижевно вече писаца из Републике Српске, где су се представиле Јованка Стојчиновић Николић и Ранко Павловић.

        Манифестација "Дани Српске у Србији" свечано је отворена 4. септембра у Народном позоришту у Београду у присуству званичника Српске и Србије.

        Ова манифестација, која грађанима Србије сваке године путем занимљивих програма представи културу, уметност, науку, просвету и привреду Републике Српске, ове године је имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији - од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари