Дачић: Детаљно сам Лаврова упознао са плановима Србије по питању КиМ

ШЕФУ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ДЕТАЉНО ИЗЛОЖИО И ШТА ЋЕ СРБИЈА ЧИНИТИ НАРЕДНИХ МЕСЕЦИ

* Навео да му је Сергеј Лавров рекао да Москва апсолутно подржава Србију и да ће та подршка бити јасно изражена и на седници Савета безбедности УН-а у понедељак

_____________________________________________________________________

         ПРВИ потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у посети Руској Федерацији ради учешћа на Међународном економском форуму који се одржава у Санкт Петербургу. Министар Дачић имао је данас и билатерални сусрет са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим.

         Министар Дачић истакао је да су шеф руске дипломатије и он на данашњем састанку детаљно разматрали ситуацију на КиМ, уочи седнице Савета безбедности Уједињених нација која ће се одржати 10. јуна.

         Нагласио је да је министра Лаврова детаљно упознао са плановима Србије по питању КиМ, као и да је му је шеф руске дипломатије рекао да Москва апсолутно подржава Србију и да ће та подршка бити јасно изражена и на седници Савета безбедности УН-а у понедељак.


         "Састанак је био веома важан зато што се десио после најновијих дешавања на КиМ, после инцидената и упада на север КиМ и напада на снаге УН-а, то јест мисију УН-а и руског представника УНМИК-а, а уочи заседања Савета безбедности на којем ћу учествовати у понедељак."

         Истакао је и да је упознао министра Лаврова детаљно шта ће Србија радити у наредним месецима, "какви су наши ставови, везано за ово најважније питање".

         "Нагласио сам да смо ми спремни на компромис, али да албанска страна не жели договор и компромис, да стално иде са рушењем свих договора, да не жели да испуни оно што је потписала пре шест година, да формира ЗСО, али не жели ни да укине таксе, нити да поштује обавезе да безбедносне и оружане снаге не долазе на север КиМ.

         Када се томе дода и напад на снаге УН-а, то јест мировне мисије, види се да они не желе да дођу до било каквог решења.

         - Сергеј Лавров ме је упознао и са руским ставовима, тим поводом констатовали смо да постоји веома добра координација између наша два руководства и да Русија апсолутно подржава Србију и да ће та подршка бити јасно изражена и на седници Савета безбедности", нагласио је шеф српске дипломатије након састанка са министром Лавровим.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари