Дачић: Милошевић тражио од Караџића да прихвати мировни план - врх ДС му сугерисао супротно

„СРБИЈИ ЈЕ КРЕНУЛО ОТКАД СУ ВЛАСТ ИЗГУБИЛИ ТАДИЋ, ПАЈТИЋ, ЈОВАНОВИЋ И ЧАНАК“

Ивица Дачић

  • „Плејада заборављених“ не брине због Милошевића и деведесетих, већ брани себе и своју политику из деведесетих која се заснивала на томе да је Србија вршила ратне злочине и да је државно руководство Србије, на челу са Милошевићем, било удружени злочиначки подухват“
  • Вук Драшковић, који је формирао Српску националну гарду и послао је у Хрватску у августу 1991. године, данас прича о ратној гарди Милошевића. Драшковић био родоначелник националистичког покрета. У Декларацији о стварању СПО-а у марту 1990. записано је да је анационално понашање равно националној издаји, као и да се неће моћи отцепити ниједан педаљ земље натопљене српском крвљу и обележене српским црквама и гробовима

        ПРВИ потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић огласио се данас поново поводом пресуде Радовану Караџићу, сагласио се да Србија треба да гледа у будућност и констатовао да је најдаље отишла кад су Тадић, Јовановић, Пајтић, Чанак и остали отишли са власти.

        Дачић је саопштио да се, како је рекао „плејада заборављених“, Тадић, Чеда Јовановић, Пајтић, Чанак и остали, ових дана ужасава наводне рехабилитације Слободана Милошевића, иако то нико није ни споменуо, нити глорификовао деведесете, додајући да ће о Милошевићу судити историја и време.

        „Тиме свесно лажу, јер је борба против Милошевића и његових злочина била основни мото њиховог постојања. Сада им смета и Хашки суд јер је констатовао да Милошевић, а тиме и Србија, није одговоран за ратне злочине и етничко чишћење у БиХ. Зато и толика политичка хистерија“, навео је Дачић у саопштењу.

        Он оцењује да они не брину због Милошевића и деведесетих, већ бране себе и своју политику из деведесетих која се, како каже, заснивала на томе да је Србија вршила ратне злочине и да је државно руководство Србије, на челу са Милошевићем, било удружени злочиначки подухват.

        „Управо је Хашки суд констатовао супротно, да је Милошевић ослобођен сумњи за етничко чишћење и ратне злочине у БиХ, да није био део удруженог злочиначког подухвата и да је, управо супротно, осудио етничко чишћење“, истакао је Дачић.

        Он указује да се то што пише за Милошевића, односи и на Србију.

        „У Хагу се не суди само појединцима. Хаг је кроз принцип удруженог злочиначког подухвата судио држави Србији. У свакој хашкој пресуди пресуђено је и држави Србији. Зато сваки грађанин Србије који мисли добро Србији овом треба да се радује“, оценио је Дачић.

        Он напомиње да све то говори не због прошлости, већ због будућности Србије.

        „Тадић, Пајтић, Чеда, Чанак и остале фронцле некадашње опозиције живе у прошлости, и мисле да ће двапут моћи да на исту причу некога преваре“, навео је Дачић.

        Он каже да им овог пута Хаг није од помоћи и да је понављање ове приче фарса. „О томе говоре они из некадашње и садашње Демократске странке, Тадић, Чеда и Пајтић, који су, кад је Милошевић вршио притисак на Караџића да прихвати мировни план, убеђивали Радована на Палама да тај план одбаци“, нагласио је Дачић.

        Чеда је потписао Милошевићу гаранцију приликом хапшења да неће бити изручен Хашком трибуналу, наводи Дачић.

        „Тадић, који је, кад су му социјалисти били потребни, на седници Главног одбора ДС-а 7. јуна 2008. године, дословце рекао да су ДС и СПС суочени са чињеницом да лидери странака нису међу њима (Ђинђић и Милошевић) и да обе странке имају свој бол, али да морају у будућности да покажу спремност и нађу бољу шансу за сваког грађанина Србије. И Пајтић је гласао за ту коалицију, па како сада смета само то што Хаг није осудио Милошевића“, указао је Дачић.

        Он додаје да Вук Драшковић, који је први формирао Српску националну гарду и послао је у Хрватску у августу 1991. године, данас прича о ратној гарди Милошевића додајући да је Драшковић био родоначелник националистичког покрета. Наводи и да је у Декларацији о стварању СПО-а у марту 1990. записано да је анационално понашање равно националној издаји, као и да се неће моћи отцепити ниједан педаљ земље натопљене српском крвљу и обележене српским црквама и гробовима. „За такву политику данас Срби леже у Хагу“, сматра Дачић.

        „Србија треба да гледа у будућност, уосталом Србија је у сваком погледу отишла најдаље тек кад су сви они попадали са власти“, поручио је Дачић додајући да су за собом оставили опустошену привреду, затворена предузећа, отпуштене раднике, обогаћене појединце и осиромашено становништво.

        „Да то пресуди, није нам неопходан Хашки суд, ту је наш народ и грађани Србије. Сви они заједно кад се скупе освојили су мање него моја листа на изборима. То је најбоља пресуда“, истакао је Дачић.

       „Србија иде даље, тражећи заједнички интерес свих грађана, без подела из прошлости. По овом питању, да Србија није одговорна за ратне злочине у БиХ, не би требало да их буде. А о Милошевићу, судиће историја и време, као и о свима нама“, поручио је он у саопштењу.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари