ДОДИК: Београд даје већи културни значај Сарајеву него Бањалуци

ПРЕДСЕДНИК РС УПОЗОРИО БЕОГРАД: АКО СРБИЈА И ПРИЗНА КОСОВО

- ТЕШКО ДА ЋЕ ТО УЧИНИТИ РЕПУБЛИКА СРПСКА

  • Очекујемо од Србије да у регионалном смислу подржава политичке ставове Српске. Ако то чини Турска, онда у најмању руку очекујем да једна од тема Србије буде Република Српска - оценио је Милорад Додик на скупу „Србија и Република Српска - стари и нови политички изазови“
  • Под теретом проблема, као што је Косово, Србија је занемарила да је гарант Дејтонског споразума, а није добро - нагласио је - што се Србија одриче тако јаке полуге која јој даје право да буде регионални фактор у одлучивању 
  • Упозорио је и да је време да се политичка елита Срба окупи и намеће вредности српског народа које морају да буду основ његовог преживљавања

         РЕПУБЛИКА Српска не треба да се меша у унутрашњополитичке ствари Србије, али очекује да Србија подржи Републику Српску у дефинисању односа у БиХ, рекао је данас у Београду председник РС Милорад Додик.

         Прецизирао је да од Србије очекује да у регионалном смислу подржава политичке ставове Српске.

         „Ако то чини Турска, онда у најмању руку очекујем да једна од тема Србије буде Република Српска. Под теретом проблема, као што је Косово, Србија је занемарила да је гарант Дејтонског споразума. Није добро што се Србија одриче тако јаке полуге која јој даје право да буде регионални фактор у одлучивању“, рекао је Додик на отварању научног скупа „Србија и Република Српска - стари и нови политички изазови“.

         Истакао је и да је време да се политичка елита Срба окупи и намеће вредности српског народа које морају да буду основ његовог преживљавања.

         Он је навео да Споразум о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске није довољно афирмисан, оценивши да је значајна мана регионалног ауторитета Србије то што није инсистирала да буде чланица Савета за имплементацију мира, где би имала значајну улогу.

         Додик је рекао да је лоше што је међународна заједница успела да Србију, због проблема у самој Србији, одмакне од спровођења Дејтонског споразума, за разлику од Хрватске, за коју се сматра да је логично да даје изјаве о БиХ.

         Председник Српске је рекао да је и сам Београд у значајној мери реафирмисао улогу Сарајева и да даје већи културни значај Сарајеву него Бањалуци, што је све део процеса отуђивања. 

         Додик је рекао да Српска из врло прагматичних разлога посматра начин на који је Косово прогласило независност. 

         „Косово је суштинска одлука органа Србије, свидело се нама то или не... Ако икада Србија призна Косово, тешко да ће то учинити Српска“, рекао је Додик.

         Он је, како су пренели бањалучки медији, навео да Српска жели регионално јаку Србију, јер тако осећа сигурност и јер је само таква Србија гаранција за Српску.

         „Важно је како интегрисати вредности. Наше политике морају да буду компатибилне“, казао је Додик и навео да Српска поштује одлуке Србије, без обзира на то да ли јој се свиђају, али да Српска очекује од Србије да подржи Српску.

         Он сматра и да је Србија „значајно закаснила“ у преузимању улоге дефинисања односа у БиХ која, како је рекао, живи од инфузије међународне заједнице и страха политчара.

         „И када би дали све што траже и пренели ингеренције на Сарајево, не би било боље. Шта би била последица - егзодус“, навео је председник Српске.

         Скуп, поводом 21 године од оснивања Републике Српске, организовали су Факултет политичких наука из Бањалуке, Институт за међународну политику и привреду из Београда и Представништво Републике Српске у Београду.

         Своје теме на научној конференцији изложиће 25 учесника, интелекутлаца из РС и Србије, међу којима декан ФПН у Бањалуци Ненад Кецмановић, председик Напредног клуба Чедомир Антић, исламолог Дарко Танасковић, историчар Драган Давидовић…

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари