Додик са Вучићем о помоћи Србије Српској корона-тестовима и респираторима

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НАЈАВИО ДА ЋЕ ДЕО ПОМОЋИ ИЗ КИНЕ УСМЕРИТИ У РС И БиХ

* Милорад ДОДИК: „Потребни су нам респиратори, маске, рукавице, комбинезони за здравствене раднике, иако их тренутно има довољно. Морамо ојачати регионалне болнице респираторима и службу за тестирање да би се центри отварали и у Бијељини, Добоју, Фочи, Источном Срајеву, јер се тренутно тестира само у Бањалуци

__________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примиће у понедељак у 12 сати српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, како би разговарали о помоћи Србије Републици Српској у материјалима и опреми за борбу против корона вируса, потврђено је Танјугу у Кабинету председника Србије.

        Јавни сервис Републике Српске раније данас је најавио да ће се Вучић и Додик састати сутра.

        Додик је подсјетио да је Вучић раније најавио да ће дио пакета помоћи из Кине преусмерити у БиХ.

        Додик је за Алтернативну ТВ истакао да у Србију путује јер су БиХ потребни респиратори, маске, рукавице, комбинезони за здравствене раднике, иако их тренутно има довољно.

        "Морамо ојачати регионалне болнице респираторима и службу за тестирање да би се центри отварали и у Бијељини, Добоју, Фочи, Источном Срајеву, јер се тренутно тестира само у Бањалуци", рекао је Додик.

        Он очекује долазак 25.000 тестова.

        "Значила би нам било каква врста помоћи и било који број респиратора", навео је.

        Подсетио је да се за помоћ обратио председницима Кине и Турске да омогуће да БиХ од њих купи потребну медицинску опрему.

        Према његовим речима, хуманитарну помоћ обећао му је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, али и да се фирмама из БиХ омогући да купују медицинску опрему и лијекове у Турској и да се укинe забрана извоза за БиХ.

        Додик је рекао да се за помоћ обратио и Русији, а очекује је и од ЕУ, да дозволе да се минималне количине респиратора купе у Немачкој.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари